3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A startup világot az átlagemberhez is közel hozta a Cápák közt reality. Szerencsére a showműsoron túl is egy izgalmas világ az innovatív kisvállalkozásoké, rajtuk segít immár hat éve a aStart it @K&H.

Milyen szerepe van az innovációnak és a kezdő vállalkozásoknak a magyar gazdaságban? - tette fel kezdésként Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetője. Mint a vezető elmondta, vannak olyan országok, ahol ez a terület nagyobb szerepet kap, ám a fejlesztések, innováció nélkül nem lehet sikeres egyetlen ország gazdasága sem.

Sajnos sok negatív dolog kerül elő, amikor nehézségekkel kell megküzdeni. Vannak időszakok, amikor a fellendülés van a fókuszban, máskor gazdasági nehézségek, ecsetelte a változásokat Németh Balázs. Most utóbbit éljük meg, hiszen recessziós veszélyek vannak, az infláció megugrott, miközben számos vállalatot sújtott az energiaválság. Ilyenkor a cégek is elbizonytalanodnak, hogy mennyi energiát, erőforrást fordítsanak arra, hogy felkaroljanak startup cégeket. Az utóbbi ekoszisztémia viszont pont a lehetőségekre fókuszál, a mostani válság pedig sok ilyen módot kínál, sok ötletre piac is van.

Előtérbe helyezik a nemek közötti egyenlőséget. Fotó: Pixabay
Előtérbe helyezik a nemek közötti egyenlőséget. Fotó: Pixabay

Az elmúlt évben láttuk, hogy az energiaválság számos kihívást támasztott a világ számára. Hasonló a helyzet a fókuszba került mesterséges intelligencia kapcsán, ami komoly változást generálhat akár a kezdők, de a nagymúltú vállalatok számára is. Ugyanakkor a kihívások a másik oldalról lehetőségeket is jelentenek, és a startupok éppen ezekre próbálnak reagálni.

Ilyenkor a startup inkubátorok szerepe felértékelődik, hiszen a bizonytalan időszakban nyújtanak támogatást a kezdő vállalkozások számára. Az elmúlt években a bank által alapított inkubátor, a Start it @K&H az egyik legsikeresebb iparágfüggetlen nagyvállalati inkubátora lett. A tevékenységükkel szeretnék az egész magyar gazdaságot arra ösztönözni, hogy minél többen fektessenek az innovációba erőforrásokat. Ezen a területen Európában nem vagyunk az élbolyban, miközben az egész magyar gazdaság számára fontos kérdésről van szó.

A hat éve alapított inkubátor úttörő volt, a létrehozásában fontos szerepe volt annak, hogy az anyacégnek, a KBC Banknak voltak Belgiumból tapasztalatai. Többszáz startup cégnek segítettek elindulni, ám különleges a tevékenységükben, hogy számos más pénzügyi vállalkozástól eltérően nem tőkével, tulajdonosként állnak a kezdő vállalkozások mögé.

A tevékenység során mentorálási feladatokat végez a K&H, emellett közösséget próbálnak a startupokból létrehozni, amely révén egymást is tudják segíteni. Továbbá a bank networkjét is próbálják bevonni annak érdekében, hogy ezek a kezdő vállalkozások sikeresek legyenek. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy jól dolgoznak, hiszen az iparági átlagnál jóval magasabb, 35 százalékos a sikerráta. Kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és a nemek közötti egyenlőségre is, de alapvetően a legjobb ötleteket keresik.

A bank általában félévente indít „felvételt”, tavasszal és ősszel. A mostani érdeklődőnél nem láttak visszaesést, hasonló nagyságrendű jelentkező volt az ötleteivel, mint korábban. Az 50-nél több jelentkezőből ezúttal is 12 csapatot választottak be. Ebben 6 fenntarthatósági startup van, és 6 cég esetében van női alapító. A mezőgazdaság és élelmiszeripar most is képviselteti magát, de hat cég kapcsolódik a mostani felkarolt cégek közül a mesterséges intelligenciához.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!