2018. november 19. 06:36

A kormány azonban semmibe vette a környezetvédelmi szempontokat.

Nagy felháborodást keltett környezetvédő körökben a kormány döntése, mely szerint nem támogatják az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervezetét a környezetvédelmi termékdíj átalakításáról, amely a szennyező alapanyagból készült termékek díját drasztikusan emelte volna.

Nem jönnek vissza a hálós szatyrok Nem jönnek vissza a hálós szatyrok

Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón jelentette be portálunk érdeklődésére, hogy a tervezet nem jutott túl a kormányon, mert az "nem nyerte el a tetszésünket".

A kormány álláspontja azért érdekes, mert október elején az innovációs tárca illetékes államtitkára még arról beszélt, hogy 2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat. Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár azt nyilatkozta az MTI szerint, hogy a termékdíj-törvény módosításával várhatóan nőni fog az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, 2021-től pedig teljesen beltiltják a műanyag zacskókat.

 

Utóbbit egyébként nem tartalmazta a törvénytervezet, tehát csak egy minisztériumi szándékot közölt a helyettes államtitkár - akinek a kinevezése időközben a Fenntartható Fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárra változott, a klímapolitika átkerült Botos Barbara helyettes államtitkárhoz - de rímelt az európai uniós törekvésekre, hogy a következő évtized elejére érezhető mértékben csökkenjen a műanyag termékek részesedése a piacon.

A tervezet azért bukott el a kormány előtt a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, mert nem tartották sürgősnek az uniós zöldpolitikai elvárások teljesítését. Mint Gulyás fogalmazott, "vannak bizonyos európai uniós kötelezettségek, ezek most még nem álltak be és addig, amíg nincs feltétlen kötelezettségünk arra, hogy ilyen díjemeléseket bevezessünk, addig ezt nem fogjuk megtenni".

A törvénytervezet indoklása szerint a műanyag zacskók, egyszer használatos műanyag termékek és a reklámhordozó papír kibocsátásának jelentős csökkentése érdekében van szükség a termékdíj emelése. A vonatkozó európai parlamenti és tanácsi irányelvre irányuló javaslattal összhangban 2019 januártól az egyszer használatos műanyag poharak, edények mint csomagolószerek termékdíj tételét kilogrammonként 57 forintról 1900 forintra emelték volna, és bekerült volna ebbe a körbe az egyszer használatos műanyag kés, villa, kanál, keverőpálca, szívószál is. A műanyag zacskóknál továbbá a darab alapú mennyiségre tértek volna át a termékdíj alapjának megállapításakor.

A kormány egyébként nem az első alkalommal táncol vissza a termékdíjak emeléséből. Korábban is volt erre javaslat, de azt sem fogadták el. A Greenpeace közleményben tiltakozott a mostani bejelentés miatt, melyben felhívták a figyelmet arra, hogy Romániában 2019 január elsejétől tilos egyes nűanyag zacskók forgamazása és világszerte hatvannál több ország lépett már fel az eldobható műanyag zacskók korlátozásáért.

A piaci szereplők ugyanakkor kifogásolták, hogy nem kaptak elég felkészülési időt a változásokra való felkészülésre. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának vezetője, Szatrmáry-Jähl Angéla októberben a Kamarai Napok alkalmával fejtette ki véleményét, mely szerint főleg a kis boltokat sújtaná a termékdíj emelése, és a környezetbarát technológián alapuló zacskók gyártására képes iparág sem áll még készen a váltásra. A nyomdaipar is azonnal felszólalt a törvénytervezet ellen.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.