<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Beérett az Orbán-kormány egészségügyi reformja: sorra fektetnek be a magánegészségügybe hazánk milliárdosai. Most éppen Rahimkulov Ruszlan szerzett magának érdekeltséget.

Eddig is sejthető volt, de most már egyértelmű: Magyarország leggazdagabb emberei kinézték maguknak a hazai magánegészségügyet. Sőt, már egymás között adják-veszik. Lapunk írta meg, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egykori államtitkárának, Tasnádi Lászlónak a BLK Corporation Kft. nevű cége tavaly május közepén többségi tulajdonos lett a MOM Szent Magdolna Magánkórház Kft.-ben. Már nem az.

Nagy üzlet  magánegészségügy Fotó: PixabayNagy üzlet magánegészségügy Fotó: Pixabay

A MOM Park bevásárlóközpont második emeletén található magánkórház többségi tulajdonosa ugyanis március 24-től a Greenskill Kft., amelynek többségi tulajdonosa a Greennovatív Energia Fejlesztő Kft.-n keresztül Rahimkulov Ruszlan, a kisebbségi pedig a Skillinvest Kft.-én keresztül Rahimkulov Timur. A cég nevét pedig április 23-tól Szent Magdolna Magánkórház Kft.-re változtatták.

A magyar állampolgársággal is rendelkező orosz üzletemberről, Rahimkulov Ruszlanról a g7.hu írta meg, hogy Magyarország egyik leggazdagabb embere, családja összességében pedig a leggazdagabb lehet (500 milliárd forint). Lapunk is írt arról tavaly júliusban, hogy a Kafijat Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. elhatározta a társaság szétválását. Eszerint a Kafijatból kiválik az MGTR Alliance Kft. A Kafijatot 2007 februárjában alapította, 5,85 milliárd forinttal, az orosz Megdet Rahimkulov és két fia, Ruszlan és Timur.

Az édesapa 2008-as hazatelepüléséig volt a néhai Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) tulajdonosa és első embere. A Kafijat alaptőkéjét 2008 áprilisáig 98,45 milliárd forintra emelték, akkor azonban 10,45 milliárdra szállították le - ez egybeesett azzal, hogy az édesapa visszament Oroszországba, vélhetően nem üres kézzel. Két fia viszont Magyarországon maradt, a Kafijat részesedésén pedig szó szerint testvériesen megosztoztak.

A vállalat neve évek óta szerepel az OTP legnagyobb részvényesei között. A cégnek jelenleg is több mint 7 százalékos részesedése van a bankcsoportban. A g7.hu cikke szerint az OTP-pakettjük tavaly év végén közel 300 milliárd forintot ért, míg a Mol-részvényeik további bő 80 milliárdot. A Kafijat adózott eredménye 2019-ben 31 milliárd forint volt, de osztalékot nem vettek ki. Eddig nem voltak jelen az egészségügyben. Mostanában arról lehetett inkább olvasni, hogy Rahimkulov Ruszlant és cégeit a napelemes energiaforrásból származó villamosenergia termelése érdekli inkább, de egyik cége építteti Európa legnagyobbjának mondott vasúti-közúti terminálját a magyar-ukrán határnál.

Magánkórház, amely egyedülállóan széles profilt biztosít Önöknek! Szakszerű XXI. századi prevenció és gyógyítás. Komplexitás: szakrendelések, menedzser-szűrések, diagnosztika, kezelések, műtétek egy helyen. Előjegyzés alapján, várakozás nélkül, megkülönböztetett figyelem, személyre szabott terápia.

- vall magáról a magánkórház, amely például koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet is végez. 

Szent Magdolna Magánkórház Kft. kisebbségi tulajdonosa továbbra is a törökbálinti MKM Egészségügyi Szolgáltató és Beruházó Kft.-én keresztül Mózer Attila, aki még 2015-2020 között volt a többségi tulajdonos. A Szent Magdolna Kft. kisebbségi tulajdonos a törökbálinti Tükörhegy Medical Center Kft.-ben, ahol a többségi tulajdonos a FRIZBI Műsorgyártó és Reklámszolgáltató Kft. Az ismert televíziós műsorvezető, Hajdú Péter pedig 2017-2019-ben volt a Tükörhegy ügyvezetője, azóta Mózer Attila.

Vonzó terület

Nem ez az első eset, amikor egy magánegészségügyi központ éppen a koronavírus-járvány alatt vált tulajdonost. Mészáros Lőrincről az mfor.hu írta meg, hogy tavaly december 9-e óta tulajdoni hányaddal rendelkezik a Fájdalom-ambulancia Kft.-ben. A cégnek ma már a koronavírus-járvány miatt autós COVID-19 szűrőállomása is van a MOM Sport Jagelló úti parkolójában.

Ebben a cikkünkben pedig megírtuk, hogy Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonába kerülő cégcsoport a kisebbségi tulajdonos bankjától kapott jelentős kölcsönt. Előző évi árbevételüket pedig nem csak duplázták, hanem több mint az ötszörösére növelték: 363 millió után 1,8 milliárdot könyveltek el.

Orbán Viktor tavaly októberben jelentette be, hogy átalakítják az egészségügyet, a reform része pedig, hogy az orvosok, nővérek számára megnehezítik a másodállást, nincs hálapénz és katonákhoz hasonlóan vezényelhetőek lesznek az egészségügyi dolgozók. Március 1-jétől lépett életbe az egészségügyi szolgálati jogviszony, az új munkaszerződéseket pedig február 28-ig kellett aláírni. Ennek egyik hatása lett, hogy 5500 dolgozó hagyta ott az állami egészségügyet, akiknek jeletős része a magánegészségügyben talált új állást. 

Közben pedig év elején csak 8,1 milliárd forint maradt az előző évről a kórházak adósságából, de januárban már 19,4 milliárd, februárban 22,8 milliárd, a márciusi tartozások pedig már 29,1 milliárd forintra rúgnak. Az egészségügyi intézmények 29,1 milliárdos adóssága a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeinél, az egészségügyi ágazati háttérintézményeknél, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeknél halmozódtak fel. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.