5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Beérett az Orbán-kormány egészségügyi reformja: sorra fektetnek be a magánegészségügybe hazánk milliárdosai. Most éppen Rahimkulov Ruszlan szerzett magának érdekeltséget.

Eddig is sejthető volt, de most már egyértelmű: Magyarország leggazdagabb emberei kinézték maguknak a hazai magánegészségügyet. Sőt, már egymás között adják-veszik. Lapunk írta meg, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egykori államtitkárának, Tasnádi Lászlónak a BLK Corporation Kft. nevű cége tavaly május közepén többségi tulajdonos lett a MOM Szent Magdolna Magánkórház Kft.-ben. Már nem az.

Nagy üzlet  magánegészségügy Fotó: Pixabay
Nagy üzlet magánegészségügy Fotó: Pixabay

A MOM Park bevásárlóközpont második emeletén található magánkórház többségi tulajdonosa ugyanis március 24-től a Greenskill Kft., amelynek többségi tulajdonosa a Greennovatív Energia Fejlesztő Kft.-n keresztül Rahimkulov Ruszlan, a kisebbségi pedig a Skillinvest Kft.-én keresztül Rahimkulov Timur. A cég nevét pedig április 23-tól Szent Magdolna Magánkórház Kft.-re változtatták.

A magyar állampolgársággal is rendelkező orosz üzletemberről, Rahimkulov Ruszlanról a g7.hu írta meg, hogy Magyarország egyik leggazdagabb embere, családja összességében pedig a leggazdagabb lehet (500 milliárd forint). Lapunk is írt arról tavaly júliusban, hogy a Kafijat Befektetési és Vagyonkezelési Zrt. elhatározta a társaság szétválását. Eszerint a Kafijatból kiválik az MGTR Alliance Kft. A Kafijatot 2007 februárjában alapította, 5,85 milliárd forinttal, az orosz Megdet Rahimkulov és két fia, Ruszlan és Timur.

Az édesapa 2008-as hazatelepüléséig volt a néhai Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) tulajdonosa és első embere. A Kafijat alaptőkéjét 2008 áprilisáig 98,45 milliárd forintra emelték, akkor azonban 10,45 milliárdra szállították le - ez egybeesett azzal, hogy az édesapa visszament Oroszországba, vélhetően nem üres kézzel. Két fia viszont Magyarországon maradt, a Kafijat részesedésén pedig szó szerint testvériesen megosztoztak.

A vállalat neve évek óta szerepel az OTP legnagyobb részvényesei között. A cégnek jelenleg is több mint 7 százalékos részesedése van a bankcsoportban. A g7.hu cikke szerint az OTP-pakettjük tavaly év végén közel 300 milliárd forintot ért, míg a Mol-részvényeik további bő 80 milliárdot. A Kafijat adózott eredménye 2019-ben 31 milliárd forint volt, de osztalékot nem vettek ki. Eddig nem voltak jelen az egészségügyben. Mostanában arról lehetett inkább olvasni, hogy Rahimkulov Ruszlant és cégeit a napelemes energiaforrásból származó villamosenergia termelése érdekli inkább, de egyik cége építteti Európa legnagyobbjának mondott vasúti-közúti terminálját a magyar-ukrán határnál.

Magánkórház, amely egyedülállóan széles profilt biztosít Önöknek! Szakszerű XXI. századi prevenció és gyógyítás. Komplexitás: szakrendelések, menedzser-szűrések, diagnosztika, kezelések, műtétek egy helyen. Előjegyzés alapján, várakozás nélkül, megkülönböztetett figyelem, személyre szabott terápia.

- vall magáról a magánkórház, amely például koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet is végez. 

Szent Magdolna Magánkórház Kft. kisebbségi tulajdonosa továbbra is a törökbálinti MKM Egészségügyi Szolgáltató és Beruházó Kft.-én keresztül Mózer Attila, aki még 2015-2020 között volt a többségi tulajdonos. A Szent Magdolna Kft. kisebbségi tulajdonos a törökbálinti Tükörhegy Medical Center Kft.-ben, ahol a többségi tulajdonos a FRIZBI Műsorgyártó és Reklámszolgáltató Kft. Az ismert televíziós műsorvezető, Hajdú Péter pedig 2017-2019-ben volt a Tükörhegy ügyvezetője, azóta Mózer Attila.

Vonzó terület

Nem ez az első eset, amikor egy magánegészségügyi központ éppen a koronavírus-járvány alatt vált tulajdonost. Mészáros Lőrincről az mfor.hu írta meg, hogy tavaly december 9-e óta tulajdoni hányaddal rendelkezik a Fájdalom-ambulancia Kft.-ben. A cégnek ma már a koronavírus-járvány miatt autós COVID-19 szűrőállomása is van a MOM Sport Jagelló úti parkolójában.

Ebben a cikkünkben pedig megírtuk, hogy Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonába kerülő cégcsoport a kisebbségi tulajdonos bankjától kapott jelentős kölcsönt. Előző évi árbevételüket pedig nem csak duplázták, hanem több mint az ötszörösére növelték: 363 millió után 1,8 milliárdot könyveltek el.

Orbán Viktor tavaly októberben jelentette be, hogy átalakítják az egészségügyet, a reform része pedig, hogy az orvosok, nővérek számára megnehezítik a másodállást, nincs hálapénz és katonákhoz hasonlóan vezényelhetőek lesznek az egészségügyi dolgozók. Március 1-jétől lépett életbe az egészségügyi szolgálati jogviszony, az új munkaszerződéseket pedig február 28-ig kellett aláírni. Ennek egyik hatása lett, hogy 5500 dolgozó hagyta ott az állami egészségügyet, akiknek jeletős része a magánegészségügyben talált új állást. 

Közben pedig év elején csak 8,1 milliárd forint maradt az előző évről a kórházak adósságából, de januárban már 19,4 milliárd, februárban 22,8 milliárd, a márciusi tartozások pedig már 29,1 milliárd forintra rúgnak. Az egészségügyi intézmények 29,1 milliárdos adóssága a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeinél, az egészségügyi ágazati háttérintézményeknél, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeknél halmozódtak fel. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!