3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eddigi egyedüli tulajdonos bevette maga mellé a leggazdagabb magyart.

Megállíthatatlan a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc céghálójának bővülése, aki immár a NER más prominens alakjaival is egyre több üzleti érdekeltséget jegyez. A minap számoltunk be Mészáros Lőrinc-Vida József-Somlai Bálint és egy magántőkealapon keresztül (legkisebb részesedéssel rendelkezve) Száraz István közös üzletéről, most egy újabbra bukkantunk. Ebben ráadásul már sokkal szorosabb az üzleti kapcsolat a felcsúti milliárdos és Száraz István, Matolcsy György fiának, Ádámnak a barátjával - akinek neve akkor robbant be a köztudatba, amikor Száraz az Origo hírportál tulajdonosává avanzsált.

Mészáros Lőrinc ráadásul ezzel minden bizonnyal megint egy újabb területen vetette meg a lábát, hiszen - a tévedés jogát fenntartva, de - ilyen profilú céggel még nem rendelkezett.

A cégkivonatban vettük észre, hogy 2023. május 9-étől a 2016 januárjában alapított Core Solutions Kft. is Mészáros cégbirodalmának része lett. Az már a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból derült ki, hogy Mészáros érdekeltsége, a Talentis Group Zrt. 66,67 százalékos tulajdonrészt vásárolt meg a cégből. Az addigi egyetlen tulajdonos, a Száraz István tulajdonában lévő Frank Digital Kft.-é maradt 33,33 százalékos részesedés.

Mészáros megjelenésével azonban a cég székhelye is módosult: a Váci útról az V. kerületi Váci utcába költöztették a céget.

Mészáros Lőrinc Száraz Istvánnal is közös bizniszt visz. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Mészáros Lőrinc Száraz Istvánnal is közös bizniszt visz. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A társaság egyébként számítógépes programozással foglalkozik főtevékenységként, más tevékenységi kört be sem jegyeztek. Az elmúlt két évben pedig már nagyon nem ment jól a Kft.-nek, hiszen egyetlen forint árbevételt sem tudott elérni, pedig előtte szépen hasított. Így egyáltalán nem ördögtől való feltételezés, azzal, hogy a többségi tulajdonrészt Mészáros Lőrincnek értékesítették, a cég felpörgetése lehet a szándék. 2017-ben - az alapítást követő első teljes üzleti évben - már 361,4 milliós árbevételt realizáltak, amiből közel 51 milliós tiszta profit maradt. Ezt követte egy 303 milliós árbevételű év 61 milliós nyereséggel, 2019-ben pedig 179 millió folyt be a cég kasszájába, a végére ebből pedig már csak 17,2 millió forint haszon maradt. 2020-ban és 2021-ben 4 milliós, illetve 445 ezres veszteséget kellett elkönyvelni.

A Core Solutions Kft.-nek mindig egyedül a Frank Digital volt a tulajdonosa: alapítója volt az MKB Bank is, mely egészen 2020 februárjáig a tulajdonosok között szerepelt.

A cégről még azt is tudni lehet a hvg360 szerint, hogy a Core is egyike volt annak a tucatnyi társaságnak, amely 2018 végén néhány nappal az előtt tudta kimenekíteni betéteit a Matolcsyékkal rokonságban lévő Szemerey Tamás bankjából, az NHB Bankból, hogy a Matolcsy György által irányított jegybank a fizetési nehézségek miatt korlátozó intézkedéseket rendelt el az NHB-nál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!