<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az eddigi egyedüli tulajdonos bevette maga mellé a leggazdagabb magyart.

Megállíthatatlan a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc céghálójának bővülése, aki immár a NER más prominens alakjaival is egyre több üzleti érdekeltséget jegyez. A minap számoltunk be Mészáros Lőrinc-Vida József-Somlai Bálint és egy magántőkealapon keresztül (legkisebb részesedéssel rendelkezve) Száraz István közös üzletéről, most egy újabbra bukkantunk. Ebben ráadásul már sokkal szorosabb az üzleti kapcsolat a felcsúti milliárdos és Száraz István, Matolcsy György fiának, Ádámnak a barátjával - akinek neve akkor robbant be a köztudatba, amikor Száraz az Origo hírportál tulajdonosává avanzsált.

Mészáros Lőrinc ráadásul ezzel minden bizonnyal megint egy újabb területen vetette meg a lábát, hiszen - a tévedés jogát fenntartva, de - ilyen profilú céggel még nem rendelkezett.

A cégkivonatban vettük észre, hogy 2023. május 9-étől a 2016 januárjában alapított Core Solutions Kft. is Mészáros cégbirodalmának része lett. Az már a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból derült ki, hogy Mészáros érdekeltsége, a Talentis Group Zrt. 66,67 százalékos tulajdonrészt vásárolt meg a cégből. Az addigi egyetlen tulajdonos, a Száraz István tulajdonában lévő Frank Digital Kft.-é maradt 33,33 százalékos részesedés.

Mészáros megjelenésével azonban a cég székhelye is módosult: a Váci útról az V. kerületi Váci utcába költöztették a céget.

Mészáros Lőrinc Száraz Istvánnal is közös bizniszt visz. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Mészáros Lőrinc Száraz Istvánnal is közös bizniszt visz. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A társaság egyébként számítógépes programozással foglalkozik főtevékenységként, más tevékenységi kört be sem jegyeztek. Az elmúlt két évben pedig már nagyon nem ment jól a Kft.-nek, hiszen egyetlen forint árbevételt sem tudott elérni, pedig előtte szépen hasított. Így egyáltalán nem ördögtől való feltételezés, azzal, hogy a többségi tulajdonrészt Mészáros Lőrincnek értékesítették, a cég felpörgetése lehet a szándék. 2017-ben - az alapítást követő első teljes üzleti évben - már 361,4 milliós árbevételt realizáltak, amiből közel 51 milliós tiszta profit maradt. Ezt követte egy 303 milliós árbevételű év 61 milliós nyereséggel, 2019-ben pedig 179 millió folyt be a cég kasszájába, a végére ebből pedig már csak 17,2 millió forint haszon maradt. 2020-ban és 2021-ben 4 milliós, illetve 445 ezres veszteséget kellett elkönyvelni.

A Core Solutions Kft.-nek mindig egyedül a Frank Digital volt a tulajdonosa: alapítója volt az MKB Bank is, mely egészen 2020 februárjáig a tulajdonosok között szerepelt.

A cégről még azt is tudni lehet a hvg360 szerint, hogy a Core is egyike volt annak a tucatnyi társaságnak, amely 2018 végén néhány nappal az előtt tudta kimenekíteni betéteit a Matolcsyékkal rokonságban lévő Szemerey Tamás bankjából, az NHB Bankból, hogy a Matolcsy György által irányított jegybank a fizetési nehézségek miatt korlátozó intézkedéseket rendelt el az NHB-nál.