2020. február 13. 14:34

A kórházmenedzsment felelősségét érintő javaslatokat gondolták újra.

Már megjárta a kormányülést az Emberi Erőforrások Minisztériumának csomagja az egészségügyi ellátórendszer reformjáról - közölte lapunk kérdésére Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A miniszter elmondta, nem a legutóbbi alkalommal, hanem egy korábbi ülésen tárgyaltak első körben az előterjesztésről (amely új alapokra helyezné az ellátórendszert, mind a legalsó, háziorvosi, mind a legfelső, kórházi szinten, hangsúlyt helyezve a járási ellátóközpontokra, továbbá átsrtukturálva az aktív és nem aktív kapacitást, amiről cikkünket itt olvashatja).

A miniszter szavaiból kiderült, hogy időközben változott a csomag a sajtóban megismert változathoz képest. Ismertetése szerint a kórházi menedzsmenttel kapcsolatos részeknél voltak új javaslataik a kormánytagoknak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. MTI/Illyés Tibor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. MTI/Illyés Tibor

Mint megírtuk, az EMMI előterjesztése a szakértők álláspontja szerint nem veszi figyelembe az egyéb tényezőket - alulfinanszírozottság, korrupció - az adósságállomány kialakulásának okai között, leginkább a menedzsment felelősségéből indul ki, és ebből levezetve tesz javaslatokat az adósságállomány keletkezésének megfékezésére. Ebben, illetve a következményekben (a vezetők eltávolítását megkönnyítő javaslatoknál) várható a jelek szerint iránymódosítás.

Gulyás Gergely szerint vannak olyan részei a csomagnak, amelyek már idén hatályba léphetnek. Megemlítette a kórházi finanszírozás alapját jelentő pontértékek újraszabályozását (ez alapján állapítják meg egy beavatkozás értékét). Kérdésünkre, hogy hozzá kell-e nyúlni az egészségügyi büdzséhez idén, azt mondta a miniszter, hogy az alulfinanszírozottság megelőzése 50-55 milliárd forint forrásbevonást igényel.

Szóba hoztuk a kórházi beszállítókkal folyó tárgyalásokat, amelyeket a Pénzügyminisztérium koordinál. Megtudtuk, hogy a 100 millió forint alatti adósságok kifizetése zajlik, az ezt meghaladó összegeket követelő cégekkel még tárgyal a szaktárca. Ennél bővebbet - így azt, hogy mekkora összegről hajlandóak lemondani a vállalatok (hírek szerint a tőkekövetelésük 20 százalékának elengedését várja el a PM) - a folyamatban lévő tárgyalásokra tekintettel nem kívánt mondani. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.