11p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután eddig sem nagyon foglalkoztatta a kormányt, hogy lényeges kérdésekben, így az EU-hoz fűződő viszonyban vagy az egészségügy hazai állapotának megítélésében mi a magyar polgárok többségi nézete, kell lennie más, újabb oknak a mögött, hogy hol az MNB, hol a PM vezetői részéről óvatos latolgatás formájában újabban előjön az euróátvétel ügye.

A nyári melegben ismét felbukkant az euróövezetbe való belépés ügye. Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt arról, hogy politikai szempontból is több előnye lenne az euró bevezetésének. Ebben az összefüggésben hangzott el, hogy a magyar lakosság nagyrészt támogatna az euró átvételét. Az Eurobarometer idei tavaszi felmérése valóban kétharmados támogatottságot hozott ki: 65 százalék mellette, 29 százalék ellene, és 6 százalék nem tudott dönteni (a sajtóban 72 százalékos támogatottságról szóló hírek is megjelentek).

Forrás: Eurobarometer, 2023. Külső kör: EU 27, belső kör: Magyarország. Kék: mellette; piros ellene; szürke: nem tudja/nem válaszol.

A pénzügyminiszternél azonban, úgy gondolom, az árfolyamrendszer ügyében nem a politikai népszerűségnek kellene az érvek fontossági sorrendje élén állnia, hanem a gazdasági célszerűségnek. Különösen olyan országban, amelyben a kormány kezében levő médiaeszközök révén széles rétegeket lehet terelni a kormány által preferált nézetek elfogadásának irányába. 

Egyébként az Eurobarometer-felmérés is tanúsítja a magyar kormánypropaganda relatív erősségét, mert például az Ukrajnát érintő kérdésekben, mint például abban, hogy kell-e Ukrajnát pénzügyileg megsegíteni, már sokkal kevésbé támogató a magyar közvélemény, mint az európai átlag. Abban pedig, hogy kell-e katonai felszerelések vételével és átadásával támogatni az ukránokat, a magyar válaszadók között több a nemleges, míg az európai közvélemény egyértelműen támogatja az uniós gyakorlatot – no de az európai polgárhoz kevesebb jut el a Kreml narratívájából. Egyébként az oroszok elleni szankciók kérdésében is markáns eltérés van az európai hangulat és a magyar válaszadók többsége között.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!