Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Bod Péter Ákos Bod Péter Ákos

A szemünk előtt zajlik a magyar államháztartás megcsúszása, egyre rizikósabb pályán. Gazdaságunk remélhetőleg gyorsan adaptálódik, a hiány és az adósságállomány vonatkozásában azonban mind több a lefelé mutató kockázat. Az uniós válságkezelő alap, amely olcsó hitelforrás, már a meghirdetésével stabilizálta a térségi viszonylatban erősen eladósodott magyar állam pénzügyi megítélését, viszont a kamatmentes forrásokról való lemondás, a mögöttes politikai számítás, valamint a gazdaságilag kétes orosz és kínai megahitelek felvétele még nyugodt pénzügyi, kereskedelmi és geopolitikai viszonyok között is komolyan növelné Magyarország kockázatosságát. Most azonban egyik vonatkozásban sem várható nyugalom.

Amikor az év elején a Pénzügyminisztérium közzétette, hogy 2020-ban az államháztartás központi alrendszere 5548,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, az előjel persze nem érte meglepetésként az elemzőket, de a mérték váratlan volt. Az egyszerűbb számítási mód szerint, azaz pénzforgalmi szemléletben ez a kiadási többlet az adott évre várható GDP csaknem 12 százalékára rúgott. Ha az uniós elszámolások és az egyéb államháztartási tételek esedékessége szerint számítják, akkor is a GDP 9 százalékát közelíti a „maastrichti” deficit.

Ez igen nagy, de egyszeri romlás – elvileg. Január kommentáromban viszont arra utaltam, hogy a 2020. év végi kiadási rohamnak, valamint az abban megmutatkozó kormányzati szándékoknak a figyelembe vételével sajnos nem lehet egyszeri megcsúszásnak tekinteni a fiskális politikában bekövetkezett fordulatot (Korábbi cikkünk itt érhető el - Annál is rosszabb a helyzet a büdzsével, mint ahogy elsőre tűnt).

Elemzésem arra épült, hogy a költekezések logikájából következően a költségvetési kiadások növekedését nehéz megállítani. Ez akkor is így van, ha erős az akarat a gyors normalizálódásra; ám a 2021-es esztendő választást megelőző év, és az eddigi igen erős választási ciklikusság tapasztalatai alapján ilyenkor a kormány nagy lelkesedéssel ígér és ad, amennyit csak tud.

Ami határt szabhatna a kiköltekezésnek, az két külső tényező. Az egyik a finanszírozhatóság esetleges megnehezedése, drágulása. A másik az uniós tagállamok által közösen elfogadott költségvetési fegyelmező szabályrendszer (kritikusai szerint: kényszerzubbony).

E tényezők áttekintése alapján nem volt nehéz levonnunk a következtetést: külső korlát egy ideig nem érvényesül (Bod Péter Ákos: Hogyan finanszírozható ekkora államadósság?). A nemzetközi pénzügyi piacokat rendkívüli likviditásbőség jellemezte, és az észlelt kockázat sem nőtt meg eleinte, mert a pénztulajdonosok és a hitelminősítők nem aggódtak az európai adósok miatt a nagymértékű állománynövekedések ellenére.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.