2p

Tovább romolhat az ellátás színvonala, nagyon elegük van már az orvosoknak.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) februárban felmérést végzett tagjai között. Az eredményekből az derül ki, hogy az orvosok egyre kevésbé motiváltak, többet viszont még magasabb fizetésérét sem tudnának dolgozni, rengetegen fontolgatják az állami egészségügy otthagyását.

Az orvosoktöbb mint fele egy ötfokozatú skálán csak legfeljebb hármasra értékelte saját motiváltságát munkájával kapcsolatban, ötösre pedig csak 14,7 százalékuk értékelte azt. Az orovosok közel kétharmada gondolja úgy, hogy a túl magas betegszám legalább kis mértékben negatívan befolyásolja munkája minőségét, 77 százalékuk pedig teljesítménybér alkalmazása esetén sem tudná elképzelni, hogy több beteget gyógyítson, ha mégis erre kényszerítenék őket, az 93 százalékuk szerint rontaná munkájuk minőségét. Az orvosok csak 16,8 százaléka tartja jelenlegi bérét megfelelőnek, a legtöbben, 38 százalék 25 százalékos emelést tartana megfelelőnek a jelenlegi viszonyok között.

Mindezekkel nyilván szoros összefüggésben az elsősorban az állami egészségügyben dolgozó orvosoknak csupán 55 százaléka tervezi, hogy a következő három évben továbbra is a mostani óraszámban marad az állami rendszerben. Több mint negyedük (26 százalékuk) csökkenteni tervezi jelenlegi óraszámát, és részben a magánszektorban tervez munkát vállalni, 9 százalékuk nyugdíjba tervez menni, 6 százalékuk külföldre menne, 2 százalékuk pedig az orvosi pálya teljes elhagyását fontolgatja.

Külön megkérdezték a háziorvosokat a körzethatárok módosításával, illetve a praxisok összevonásával jelenleg is zajló átalakítások kapcsán arról, hogy infrastrukturálisan elképzelhetőnek tartják-e 3-4000 fős praxisok működtetését. Erre a kérdésre 87 százalékuk felelt nemmel.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!