4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Úgy tűnik, felfedezték a legújabb öregedésgátló varázslót, a taurint. A biztató állatkísérletek után jöhetnek az embereken végzett kutatások.

Az öregedés elkerülhetetlen, több tényezős folyamat. Sajnos a fiziológiai és fizikai változások elég jellegzetesek, s miközben az egyes szervek működése egyre romlik, egyre nő a betegségek és a halálozás kockázata. S hiába világos, hogy szervezetünk amortizációja a molekuláink folyamatos változásaihoz kapcsolódik, a kutatók számára még mindig kérdéses, hogy ezek a változások az öregedés következményei, vagy a molekulák az öregedés mozgatórugói.

Ezt a hiányosságot orvosolja most egy új tanulmány, amelyet a Science-ben publikáltak. A kutatók megmérték a vér taurinkoncentrációját az öregedés során, és megvizsgálták, milyen hatással van az egészségi állapotra és az élettartamra a taurinpótlás.

A taurinpótlás új utakat nyithat meg. Fotó: Depositphotos
A taurinpótlás új utakat nyithat meg. Fotó: Depositphotos

Különböző állatkísérletek ugyanis megállapították, hogy a keringésben lévő taurin mennyisége az életkorral csökken.

A kutatások során alkalmazott taurinpótlás pedig lelassította az öregedés kulcsfontosságú markereit, mind például a DNS-károsodást, vagy a sejtek idősödését. A taurin-kiegészítés javította az egerek élettaramát és a majmok egészségi állapotát is.

Igen biztató állatkísérletek

A taurin egy aminosav, amely nagy mennyiségben található az emberi szervezetben. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a taurin koncentrációja a vérben összefüggést mutat bizonyos egészségügyi mutatókkal, de eddig nem volt ismert, hogyan befolyásolja az öregedést.

Az életkor előrehaladtával a vér taurinszintje csökken az egerekben, majmokban és az emberekben is. Természetesen felmerül, hogy ez a csökkenés hozzájárul-e az öregedéshez, ezért napi egyszeri adagban taurint, illetve placebót etettek középkorú nőstény és hím egerekkel életük végéig.

Meglepetésre, mindkét nemnél a taurinnal táplált egerek tovább éltek, mint a kontrollcsoport állatai.

A taurinnal kezelt egerek átlagos élettartama pedig 10-12 százalékkal, a 28 hónapos korban várható élettartam pedig körülbelül 18-25 százalékkal nőtt.

Egy ideális öregedésgátló terápia nemcsak az élettartamot, hanem az egészséget és az egészségben eltöltött minőségi idő hosszát is javítja. A tanulmány ezért a taurinnal táplált középkorú egerek egészségi állapotát is vizsgálta, és a csontok, az izmok, a hasnyálmirigy, az agy, a zsírszövet, a bélrendszer és az immunrendszer jobb működését mutatta ki, ami egyértelműen jelzi az egészségi állapot általános javulását.

Hasonló hatásokat és biztató eredményeket figyeltek meg majmoknál is.

Annak ellenőrzésére, hogy a taurin megfigyelt hatásai nem fajspecifikusak-e, hanem akár általánosíthatóak-e, a kutatók azt is vizsgálták, hogy a taurinpótlás megemeli-e a férgek és élesztőgombák élettartamát. Bár az egysejtű élesztőgombák élettartamát nem, de a többsejtű férgekét megnövelte.

A taurin egyébként igen pozitívan hatott az öregedés számos jellemzőjére. Lassította a sejtek öregedését, csökkentette a sejtek működési rendellenességét, és a DNS-károsodást, valamint a gyulladásokét.

Még azt is megnézték, hogy a taurin bomlástermékei emberekben okozhatnak-e olyan káros egészségi állapotokat, mint a fokozott hasi elhízás, a magas vérnyomás, a különböző gyulladások és 2-es típusú cukorbetegség. Sőt, azt is felfedezték, hogy a testmozgás, az állóképességi gyakorlatok érezhetően megnövelték a taurin koncentrációját a vérben, aminek hátterében az edzés öregedésgátló hatása állhat.

A friss kutatás szerint tehát az öregedéssel járó taurinszint csökkenésének orvosolására alkalmazott pótlás egyértelműen javítja az egészségi állapotot és az élettartamot mind az egereknél és férgeknél, valamint a majmokra is jótékony hatást gyakorol. Ezért az embereken végzett klinikai vizsgálatok egyértelműen indokoltak, de annak kiderítéséhez, hogy a taurinhiány az emberekben is az öregedés gyorsítója-e, hosszú távú, jól kontrollált taurinpótló vizsgálatokra lesz szükség, amelyek során az egészségi állapotot és az élettartamot is mérik majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!