4p

A lakosságra összpontosító, komplex, finomhangolt indexet hozott létre a legnagyobb építőanyag kereskedő hálózat üzemeltetője.

A sajtónak csütörtökön bemutatott Újház Építőipari Trendmonitor mostantól havi rendszerességgel ismerteti a hazai magasépítési ágazat aktuális helyzetét, a teljes építőipart azonban – nevével ellentétben - nem fogja át, de ez nem is volt cél. Ugyanakkor az eddigi szakági elemzői próbálkozásokhoz képest sokkal több, mintegy 30 indikátort vesz figyelembe a lakáséptési piac rezdüléseinek minél alaposabb megértéséhez és tálalásához. Ehhez felhasználja a kereskedelmi cég országos hálózatának naprakész adatait. Az uniós adatfelvételeket, az MNB és a KSH egyes adatait is figyelik és beépítik ezeket a végső indexbe – közölte Rázsóné Szórády Csilla, az Új Ház Zrt. vezérigazgatója.

 Alaposabb információk jöhetnek a lakásépítési piacról. Fotó: MTI
Alaposabb információk jöhetnek a lakásépítési piacról. Fotó: MTI

Az első kiadvány három évre visszanyúló adataiból kiderül: a lakásépítési szektor 2022 februárjában volt a csúcson, amelynek megismétléséhez többek között a lakásfelújítás állami támogatásának megújítására és tartósan hat százalék alatti átlagos lakáshitelköltség-mutatóra lenne szükség.

„ Az Újház Építőipari Trendmonitort azzal a céllal hoztuk létre, hogy hálózatunk a kutatási anyagokat a piacról kapott naprakész impulzusaival kiegészítve, a szélesebb közvélemény, az építőipar szereplői és az építkezők, felújítók is átfogóbb képet kaphassanak a magyar építőipart érintő folyamatokról, nehézségekről, a szektor jelenéről és jövőjéről” – mondta a cégvezető.

Az indexet a Marketing Resolution Kft.-vel közösen dolgozták ki, a módszertant is közösen állították össze. Kui János, a kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: öt önálló alindexet hoztak létre, amelyek 

  • a magasépítési ágazat üzleti bizalmi szintjét, 
  • a lakosság hosszútávú anyagi várakozását, 
  • a lakásépítést meghatározó gazdasági környezet állapotát (egyaránt figyelembe véve a kereslet és kínálat oldalt), valamint 
  • a lakásépítés aktuális és közelmúltbeli teljesítményét hivatottak meghatározni. 

A főindex kiszámítása az öt alindex átlagolásával történik. Az indexek átfogó képet mutatnak a lakásépítési piac működését befolyásoló főbb tényezőkről, az elmúlt három évet meghatározó ágazati trendekről, valamint az építőipar várható alakulásáról. Lapunk kérdésére kifejtette: a súlyozás nem került elő, vagyis az alindexeket egyformán, reál értéken vették figyelembe a főindex kiszámításánál. A különböző indokátorok "összefésülése" viszont hosszabb időt vett igénybe, de sikerült.

Az elmúlt három évet vizsgálva az Újház Építőipari Trendmonitor Főindex 2022 februárjában érte el legutóbbi csúcspontját (62 pont), több kulcstényező együttes pozitív hatásának köszönhetően. Ebben az időszakban még elérhető volt az otthonfelújítási támogatás, és a lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója nagyon kedvező szinten, öt százalék körül vagy az alatt állt. További fontos tényező, hogy az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest 43 százalékkal volt magasabb.

Az index szerint a 2022-es tavaszi enyhe csökkenést követően jelentős visszaesés történt, amelyet a 2023. áprilisban bekövetkező mélypont követett (39 pont). A 2023 második felében zajlott kisebb növekedés hátterében elsősorban a lakosság pénzügyi helyzetének javulása és a keresleti igény kisebb mértékű emelkedése állt, amely azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy dinamizálja az építőipart – fejtették ki a szakértők. Mindketten hangsúlyozták: ahhoz, hogy a lakásépítési szektor újra a 2022. februári csúcshoz közelítsen, a fogyasztói bizalom erősödésére, az újlakás-piac bővülésére, a lakásfelújítás állami támogatásának megújítására és tartósan hat százalék alatti átlagos lakáshitelköltség-mutatóra lenne szükség. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!