3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Pécsi Törvényszéken is pert vesztett Orbán Viktor, elutasította ugyanis a bíróság a kormányfő magánszemélyként benyújtott keresetét a Pécsi Stop nevű helyi hírportál ellen.

Ezzel Orbán tíz nap alatt már a hatodik bírósági perét vesztette el első fokon – írja a Media1. Igaz, akadt egyetlen olyan szerkesztőség elleni eljárás is, ahol a bíróság neki kedvezett, de ott már biztosan fellebbezés lesz – teszi hozzá a lap. A friss elsőfokú ítélet szerint jogszerűen írta le azt a pécsi portál, hogy „Hans Reisch közölte: Orbán Viktor már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba”, ugyanis a szöveget teljes egészében, kontextusában kell értelmezni. A Pécsi Törvényszék 386.351 Ft perköltség és 36.000 Ft eljárási illeték megfizetésére kötelezte Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért a kormányfő megalapozatlanul citálta bíróság elé a pecsistop.hu címen elérhető hírportál szerkesztőségét, ezért a felperes pervesztessé vált.

Orbán Viktor magánszemélyként eddig kevéssé bizonyult sikeresnek a most folyó sajtóperekben
Orbán Viktor magánszemélyként eddig kevéssé bizonyult sikeresnek a most folyó sajtóperekben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A bírósági ítélet nem jogerős. Azt egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor fellebbez-e ellene, vagy beletörődik és fizet.

A bíróság indoklása szerint, a vitatott közlés szövegkörnyezetéből kiragadva kétségtelenül magában hordozza azt a tényállítást, hogy a felperes befektetési lehetőséget kért a Spar hazai leányvállalatába, mindazonáltal a bíróság szerint a cikk egészét és szövegösszefüggéseit tekintve a szóban forgó kijelentés közvetlenül és szorosan kapcsolódik a magyar kormány állítólagos nyomásgyakorlásával és a Spar sérelmeivel kapcsolatos fejtegetésekhez, vagyis a sérelmezett állítás összességében annak a közéleti vitának a szerves része, amely a Spar és a felperes által képviselt magyar kormány között zajlik, így csak a szövegkörnyezetbe beágyazottan bírálható el.

A társadalmi-közéleti vita eldöntése, továbbá a vita során megjelenő közlésekben, állításokban való „igazságtétel” – a bíróság szerint – nem lehet sajtó-helyreigazítás tárgya.

Másrészt a törvényszék megítélése szerint – egyetértve az alperes ezzel kapcsolatos érvelésével – a közvélemény széles rétegeit érintő intenzív társadalmi, közéleti vitában megjelenő közlésekre is vonatkozik az Alkotmánybíróságnak a politikai vitákra vonatkozó álláspontja. Eszerint a politikai vita keretében megfogalmazott tényállítások meghatározása nem történhet önmagában a bizonyíthatósági teszt köznapi értelemben vett automatikus alkalmazásával, azaz nem szorítkozhat kizárólag a vizsgált kijelentés szó szerinti tartalmának értékelésére.

Sorozat

A miniszterelnök az elmúlt napokban két pert is vesztett a Fővárosi Törvényszéken az RTL.HU ellen, egyet a Magyar Narancs ellen. Szintén elvesztette az Index és az Economx című lapok elleni perét – utóbbi azért is különösen érdekes, mivel az Index és az Economx Mészáros Lőrinc közeli médiaterméknek számít, ráadásul nem számoltak be az ítéletekről. Eddig egyetlen médium ellen áll nyerőre Orbán, ez pedig a Klubrádió, mely azonnal jelezte, hogy fellebbez a szerinte igazságtalan ítélet ellen – összegzi a Media1.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!