<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Az orosz erők csapást mértek vasárnap a Herszon városát tápláló villamos vezetékekre, az energetikai szakemberek azonban alig fél óra alatt rendbe hozták a hálózatot - számolt be Jaroszlav Janusevics, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója.

  A tisztségviselő közölte, hogy újra van áram azokban a lakásokban, amelyeket szombatig vissza tudtak kapcsolni a vezetékre.  
    
 • Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerint a reggeli órákban az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre Krivij Rihben a vasúthálózat ellen. Közölte, hogy két rakéta csapódott be, és komoly károkat okozott a közlekedési infrastruktúrában. A támadásban az eddigi információk alapján senki sem sérült meg, adta hírül az MTI.
   
 • Szombaton Ukrajna-szerte hét civil vesztette életét és 19 sérült meg orosz támadások következtében, közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője. A Dnyipro városát ért szombati rakétacsapás miatt egy embert holtan találtak egy ház romjai alatt.
   
 • Herszon megyét szombaton 54 ízben lőtték az orosz erők, aminek következtében egy civil meghalt, ketten, köztük egy gyermek pedig megsebesültek - közölte a régió kormányzója.

  Orosz páncélozott harci jármű maradványa az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében 2022. november 16-án. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
  Orosz páncélozott harci jármű maradványa az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében 2022. november 16-án. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
 • Ukrán közlések szerint az ukrán erők Sztelmahivka közelében visszaverték az orosz csapatok támadásait. A település területén az oroszok TOSz-1A típusú nehéz lángszóró rendszereket használtak.  
   
 • Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 87 310 orosz katona halt meg, közülük mintegy hatszázan az elmúlt nap alatt. Az ukrán katonák egyebek mellett mostanáig megsemmisítettek 2905 harckocsit és 1897 tüzérségi rendszert.
   
 • Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

  Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2565 drónt, 390 légvédelmi rakétarendszert, 6848 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 904 sorozatvetőt, 3620 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7381 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.
   
 • Vasárnap az Oroszország által elcsatolt területek több városából jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. A donyecki régióban lévő Makijivkában három civil életét vesztette.
   
 • Hanno Pevkur észt védelmi miniszter szerint Oroszország nem gyengült meg kritikus mértékben az ukrajnai háború első kilenc hónapja során."Őszintén és világosan kell fogalmaznunk: az orosz haditengerészet és légierő többé-kevésbé ugyanolyan nagyméretű, mint a háború előtt" - hangsúlyozta Pevkur a dpa német hírügynökségnek berlini látogatásán.

  Habár az orosz szárazföldi erők jelentős veszteségeket szenvedtek, "inkább hamarabb, mint később", de vissza fogják állítani az orosz-ukrán háború február 24-i megindítása előtti méretüket, vagy akár még nagyobbat is - emelte ki a tárcavezető.

  Pevkur szerint Moszkva tanulni fog ukrajnai katonai tapasztalataiból. "Semmi okunk azt hinni, hogy az Oroszországból érkező fenyegetés csökkent volna vagy a NATO-t célzó fenyegetés csökkent volna" - mondta a politikus.
   
 • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában. "Németország erős támogatása döntő különbséget jelent" - nyilatkozta Stoltenberg.