3p

A pénteki az orosz-ukrán háború 583. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 

 • Az ukrán külügyminisztérium üzent Orbán Viktornak. A magyar miniszterelnök reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy „nagyon nehéz kérdésekre” kell választ adni ahhoz, hogy az EU megkezdhesse a tagsági tárgyalásokat Ukrajnával. Az ukrán tárca pozitívnak nevezte, hogy „a magyar miniszterelnök aggódik Ukrajna európai uniós csatlakozása miatt.” Hozzátették, ismét szeretnének emlékeztetni arra, hogy Ukrajna nem változtatta meg területét a nemzetközileg elismert határain belül.

 • Vlagyimir Putyin aláírta a sorköteles orosz férfiak behívását előíró rendeletet. A rendelet 130 ezer, 18-27 év közötti férfit érint. Idén márciusban már 147 ezer embert hívtak be hasonló indokkal. Szakértők szerint mindez arra utal, hogy idén már nem lesz tömeges mozgósítás.

 • Vlagyimir Putyin szerint az ukrajnai háborúban meghalt, besorozott bűnözők lerótták tartozásukat a társadalomnak. Az orosz reguláris hadsereg és a Wagner zsoldoscsoport is toborzott börtönökből – külföldi sajtóhírek és hírszerzési információk szerint az így szerzett „katonák” között több gyilkos és erőszaktevő is volt.
   
 • Hét európai uniós tagország rendelt lőszert az Európai Békekeret keretében jóváhagyott uniós programon keresztül Ukrajna fegyverkészleteinek biztosítására. Az Európai Védelmi Ügynökség nem nevezte meg az érintett országokat, ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a vonatkozó tárgyalások állása szerint az elkövetkező hetekben és hónapokban további megrendelések várhatók.

Ukrán katona 2Sz3 Akacija 152 milliméteres önjáró tarackban, amellyel az orosz állásokat készülnek lőni a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. július 10-én. Fotó: MTI/EPA
Ukrán katona 2Sz3 Akacija 152 milliméteres önjáró tarackban, amellyel az orosz állásokat készülnek lőni a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. július 10-én. Fotó: MTI/EPA

 • Norvégia a jövő héttől megtiltja az orosz rendszámú személygépkocsik belépését területére. Kivételt képeznek a tilalom alól a diplomáciai járművek, a norvég állampolgárok, illetve Oroszországban állandó lakóhellyel rendelkező családtagjaik tulajdonában lévő autók, valamint humanitárius okokból szükséges utazások, például akut betegség, haláleset vagy temetés.
   
 • Legalább három ember életét vesztette, és öten megsebesültek az orosz tüzérség legutóbbi támadásainak következtében a dél-ukrajnai Herszon megyében. Olekszandr Prokugyin kormányzó tájékoztatása szerint öten csütörtökön, ketten pénteken sebesültek meg a heves ágyúzásban. A kormányzó azt is közölte, hogy az orosz hadsereg 24 óra alatt 96-szor lőtte a megyét, amelyek közül 45 a megyeszékhelyet, Herszont érte.
   
 • Újabb  európai országok jelentették be, hogy bojkottálják a jövő évi, U17-es női labdarúgó Európa-bajnokságot, ha azon az oroszok korosztályos válogatottja is szerepel. Dánia, Lettország, Litvánia és Norvégia labdarúgó-szövetsége csatlakozott a tiltakozókhoz, leszögezve, hogy válogatottjaik nem hajlandók semmilyen orosz futballcsapattal játszani, amíg Oroszország ukrajnai háborúja tart.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!