<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Kivételesen ez egy olyan nap, amikor több szám közül kellett választanunk nap számát.

Egy új állandó tartalommal örvendeztetjük meg olvasóinkat. A hírözönből ezentúl igyekszünk kiválasztani egy-egy olyan adatot, számot, vagy adott esetben egy grafikont, ami - annak aktualitása vagy és fontossága miatt - különös jelentőséggel bír.

Ezen a szerdai napon azért volt nehéz dolgunk, mert olyan információhalom látott napvilágot, melyből számos adat méltó lenne a nap száma címre. Ezúttal végül úgy döntöttünk,

a nap száma a 102,9 százalék.

Ez nem más, mint a tojás drágulása tavaly novemberhez képest. Egyszerűbben megfogalmazva: most novemberben az előző évinek több mint a dupláját kell adni a tojásért, ami egészen sokkoló.

Mint ismert, szerda reggel tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a november havi inflációs adatot, mely az árak további száguládásáról árulkodik. Az éves 22,5 százalékos ütem magasabb lett a vártnál, egészen megdöbbentő az élelmiszerek drágulási üteme is, 43,8 százalék (mely egyébként szintén versenyben volt a nap száma címért), a háztartási energia pedig 65,9 százalékkal drágult egy év alatt a rezsicsökkentés csökkentése révén.

Az élelmiszereken belül a tojás mögött a legnagyobb mértékben drágult még:

  • a kenyér (81,8 százalék),
  • a tejtermékek (79 százalék),
  • a sajt (78,8 százalék),
  • a vaj, vajkrém (77,3 százalék),
  • valamint a száraztészta (70,8 százalék).