<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Elárasztották a magyar vendégek a hazai szálláshelyeket júniusban. Több a külföldi, mint tavaly a 6. hónapban, de számuk így is nagyon elmarad a 2019-es mutatóktól. Közben főleg a vidéki hotelek virulnak, a fővárosiak tovább szenvednek.

Első ránézésre rózsaszínű képet ad a KSH most megjelent adatsora a kereskedelmi szálláshelyek idei júniusi forgalmáról. Közelebbről megvizsgálva azonban látható: nagyon egyenetlen a javulás és főleg a fővárosban továbbra is súlyos gondok vannak a látogatottsággal és a tervezett hotel beruházásokkal is. De nézzük a friss számokat!

A budapesti hotelekből hiányzik a leginkább a vendég (fotó: Öyzer)A budapesti hotelekből hiányzik a leginkább a vendég (fotó: Öyzer)

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken  (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma idén júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt, de 33 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júniusához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júniushoz mérten kétszeresére emelkedett ugyan, de 2019 azonos időszakához viszonyítva brutálisan, 85 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 585 ezerrel magasabb volt.

A belföldi vendégek száma 42, a vendégéjszakáké 51 százalékkal lett nagyobb. A vendégszám 444 ezret, az eltöltött vendégéjszakáké 1107 ezret ért el. Az éjszakák 66 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke több mint másfélszeres volt. A panziókban 18, a kempingekben 27 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év júniusi forgalom majdnem kétszerese jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák harmadát regisztrálták.

E fenti számokban nyilvánvalóan közrejátszott az, hogy a korábban külföldre utazó magyar lakosság zöme - részben az egyes külföldi célországok nagyon eltérő járványügyi korlátozásai miatt - inkább a hazai kikapcsolódóst választotta. Másrészt többszázezer embernek "ragadt" be pénz a SZÉP kártyán, aminek az elköltési határideje lejáróban van, így "ösztönzöve" voltak az érintettek. A viszonylag magas átoltottság miatt pedig egyre többen indultak útnak itthoni célpontok felé. 

A KSH külön kitért a külföldi vendégekre is: ezek száma 86, a vendégéjszakáké 99 százalékkal nőtt. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen nagyon alacsony volt a tavaly júniusi bázis. A szálláshelyekre érkezett 84 ezer vendég 222 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma közel két és félszeresére bővült 2020 júniusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (több mint hatszoros), ebben szerepet játszhatott, hogy a foci Eb itteni meccsei is erre az időszakra estek és az érkező külföldiek túlnyomó része hotelben és panzióban szállt meg. Hasonlón jó adatok jöhetnek majd júliusban, amikor a Forma-1-es futam dobhatta meg a bevételeket. 

A bevételi sor is megugrott az ágazatban. A KSH szerint az összes bruttó árbevétel folyó áron 85 százalékkal, 24,9 milliárd forintra emelkedett idén júniusban. Bár a statisztikai hivatal ennek okairól nem szólt, de feltételezhető, hogy jelentős emelések voltak a tarifákban. A vállalkozások túlnyomó része ezen az úton akarta-akarja behozni a nagy lemaradást, illetve az is igaz lehet, hogy a visszacsábított munkaerőt csak magasabb költséggel lehet ott marasztalni, s az így keletkezett plusz kiadásokat a fogyasztói árban kell megjelenítenie a szálláshely üzemeltetőjének.

Természetesen érdemes az egész első félévet is megvizsgálni, nem csupán egyetelen hónapot. Nos, kiderült, hogy sokkal borúsabb a kép, ugyanis 2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 48 százalékkal kevesebb, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 30, a külföldiek 73 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 631 ezer) vendégéjszakát töltöttek ezeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 48 százalékkal csökkent, és 53 milliárd forintot tett ki.

Mindennek fényében érdemes kezelni Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetőjének a túláradó optimizmusát, aki emlékeztetett: a válság előtti szintre állt vissza a belföldi turizmus. A balatoni szálláshelyeken júniusban mintegy 10 milliárd forintot költöttek a vendégek, ami a tavalyi érték kétszerese. Júliusban ez a szám az előzetes becslés szerint 25,5 milliárd forint volt, ami 35 százalékos növekedés - tette hozzá.

Az az állítása már erősen megkérdőjelezhető, hogy "a koronavírus-járvány miatt semmilyen fejlesztés nem állt le és a vidéki Magyarországon 35 új szálloda és panzió épül, míg 600 panzió felújítása befejeződött, eközben 14 ezer magánszálláshely vehetett fel támogatást és mintegy 60 ezer szoba újult meg".

A valósághoz azonban az is hozzátartozik, hogy rengeteg hotelberuházás leállt vagy elhalasztották, másutt az alapanyag vagy munkaerőhiány okoz súlyos gondot. Egyes projekteknél funkcióváltáson gondolkodik a tulajdonos, főleg azoknál, amiknek az építését még el sem kezdték. Ezekből a tervezett hotelekből többnyire apartmanházak lesznek.

A legtöbb ilyen a fővárosban várható. Szintén hozzátartozik a teljes képhez, hogy a megroggyant hotelüzemeltetők kiszállnak a piacról, a bajba került tulajdonosok egy része pedig kénytelen lesz eladni az ingatlant, amire már több hazai nagybefeketető vár. 

Az állam nagylelkűsége elsősorban a nem budapesti hotelekre terjed ki, eleve korábban is főleg azokat a tulajdonosokat és üzemeltetőket támogatta a Kisfaludy programon keresztül. Köztük voltak és vannak olyan is szép számmal, akik kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek, s nyilvánvalóan ennek köszönhették, hogy egy-egy felújítást vagy bővítést támogat a kormányzat. Eközben a járvány leginkább a budapesti szállodapiacot tizedelte meg. Egyes nagyobb nemzetközi láncok itteni egységei felújításra vagy átalakításra használták fel az elmúlt másfél évet, de nagyon sok helyütt gond volt az újrainduláshoz szükséges személyzet előteremtése.   
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.