2p

564 milliárd forinttal került többe az orosz gáz.

A Népszava a KSH 2023. decemberi adatai alapján számolt utána, mennyivel is kerülhetett többe Magyarországnak az orosz gázhoz való ragaszkodás annál, mintha a piacon szereztük volna be a szükséges mennyiséget.

Mint ismeretes, az állami MVM 2021-ben kötött hosszú távú szerződést az orosz Gazprommal, és akkor Vlagyimir Putyin azt állította, a piaci ár ötödéért vásárolhat gázt Magyarország, de később kiderült, erről szó sincs (a szerződés részleteit üzleti titokra hivatkozva nem teszik közzé, ám más adatokból következtetni lehet az alkalmazott árszabásra).

A lap számításai szerint 2021-ben még 211 milliárd forintos megtakarítást jelentett az oroszokkal fennálló hosszú távú szerződés (igaz, ez nagyrészt még a korábbi megállapodásból származott), viszont

2022-ben már 246, 2023-ban pedig már 318 milliárddal került többe az, hogy nem az aktuális piaci árakon, hanem Oroszországtól vásárolt gázt Magyarország.

A tavalyi megugrás egyrészt a csökkenő piaci árakkal, másrészt a beérkező nagy mennyiséggel magyarázható, ugyanis 2018 óta a legtöbb, 6,6 milliárd köbméter gáz érkezett Oroszországból, ez 51 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!