<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Két nappal a kormánydöntést és Orbán Viktor bejelentését követően a Magyar Közlönyben megjelent, milyen szabályok alapján kell a kiválasztott termékek árát visszavinni a 2021. október 15-ei szintre.

A kormányrendelet szerint három hónapig, a 2022. február 1. és május 1. közötti időszakban lehet eltérni a hatósági árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény rendelkezéseitől az alábbi termékeknél:

  1. kristálycukor (fehér cukor)

  2. búzafinomliszt BL 55

  3. finomított napraforgó étolaj

  4. házi sertéscomb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)

  5. csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)

  6. ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej

Az üzletben, bevásárlóközpontban, vagy a csomagküldő kereskedelemben értékesített e termékek bruttó kiskereskedelmi ára nem lehet magasabb 2022. február 1. és május 1. között a 2021. október 15-én alkalmazottnál.

Akár 3 millió forintos bírság és fél éves üzletbezárás lehet a szabályok be nem tartásának a szankciója. Fotó: depositphotosAkár 3 millió forintos bírság és fél éves üzletbezárás lehet a szabályok be nem tartásának a szankciója. Fotó: depositphotos

A rendelet arra is kitér, hogy

- amennyiben a 2021. október 15-ei bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedőnek az azt megelőző utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmaznia,

- ha pedig ez sem állapítható meg,m akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. októberre vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell feltüntetni.

Ha a szóban forgó ár kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés során alkalmazott lenne, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.

Az is a trükközést próbálja kiküszöbölni, hogy a rendelet szerint a kereskedő a kijelölt termékből köteles naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiséget eladni.

A szabályok betartását a Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi. Arra, aki megszegi az előírásokat:

- 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szabnak ki, vagy

- ismételt jogsértés esetén elrendelhetik, hogy a kereskedő a tevékenységét ideiglenesen, legalább egy napig, legfeljebb azonban fél évig nem folytathatja.

A visszaesőket az elsőként kiszabott bírság legalább kétszeresére is büntethetik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.