<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Varga Mihály Facebook-posztjából derül ki, mennyivel terheli meg a költségvetést a most bejelentett rendkívüli nyugdíjemelés és az egyszeri nyugdíjprémium kifizetése.

Ahogy arról beszámoltunk, a szerda este megjelent kormányrendelet alapján a száguldó infláció mellett valóban kevésnek bizonyult a januári "rendes" és a júliusi, 3,9 százalékpontos kiegészítő nyugdíjemelés - novembertől  újabb 4,5 százalékos nyugdíjemelésről határozott a kormány. Szintén a szerdai közlönyből derül ki a nyugdíjprémium összege is: ez legfeljebb 10 ezer forint lehet, a maximális összeget azok kapják, akiknek a nyugdíja eléri a 80 ezer forintot.

Már reggeli cikkünkben is kiszámoltuk, mennyit jelenthet ez az átlagnyugdíjasoknak, mennyi pénzt kapnak novemberben (az emelt nyugdíjat, a visszamenőleges emelés összegét 11 hónapra, a 13. havi nyugdíjra vonatkozóan is, plusz 10 ezer forint prémiumot) - most már azt is tudjuk, mindez mennyibe kerül majd a költségvetésnek.

Varga Mihály ugyanis egy Facebook-posztban jelezte: a kiegészítés, a prémium és a 13. havi nyugdíj összege összesen 612 millárd forintba kerül majd. Egy kommentből az is kiderül: 

Az inflációs nyugdíj-kiegészítésre 217 milliárd forintot, a nyugdíjprémium kifizetésére 23,5 milliárd forintot fordít a kormány, 

a 13. havi nyugdíjra 372 milliárd forintot költenek.

A posztban egyébként új (vagy legalábbis biztosan ritkán használt) kormányzati szófordulatnak tűnik a "szankciós válság" kifejezés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.