<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mégpedig ajánlást a magyar egészségügy problémáinak orvoslására. A nyolcoldalas ajánlásban az egészségügy "mestertervének" megvalósítására buzdítják a belügyminisztert. 

A kamara szerint az ágazat sodródásként élte meg az elmúlt időszakot, mivel nem volt ismert, megvitatott „mesterterv”, fejlesztési-átalakítási program. Ráadásul „ehhez a kollégák szemében irányítási-igazodási válság is társult”, mivel nem volt egyértelmű hierarchia a humántárca, a belügy, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Operatív törzs négyszögben - írja a Népszava.

Ma teszi le a miniszeri esküt. Fotó: MTIMa teszi le a miniszeri esküt. Fotó: MTI

A Magyar Orvosi Kamra (MOK) helyzetelemzése szerint az állami ellátórendszer jelenleg járvány utáni válságban van.

  • A betegutak szétzilálódtak,
  • a várakozási idők számos területen extrém módon megnyúltak,
  • egyes ellátások közel elérhetetlenné váltak,
  • és számos területen munkaerőhiány lépett fel. 

A helyzet javítására átfogó, a 2011-es Semmelweis Tervvel összemérhető részletességű program elkészítését javasolják. A változásokhoz megúszhatatlan az adatok „tisztítása”. Szerintük ugyanis ma az intézményrendszer és a menedzsment is „az adatok célhoz kötött torzításában érdekelt.”

"A finanszírozási érdekek szerint torzított adatszolgáltatás pedi csak korlátozottan alkalmas a népegészségügyi konzekvenciák levonására. Kiemelten igaz ez a magánegészségügyre, melyről gyakorlatilag semmilyen érdemi információval nem rendelkezünk" - írja a MOK.

Az orvosi kamara szerint elkerülhetetlen a további nővérbéremelés éppúgy, mint az ellátórendszer átalakítása. Az utóbbi sikeréhez elengedhetetlen a működési szabályok megújítása, az egyes szakmák közötti tevékenységek és felelősségi körök újraosztása.

A kamara óvja a minisztert a háziorvosi praxisok generális államosításától.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.