1p

A Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete 75 bázispontos kamatvágásról döntött novemberi rendes kamatdöntő ülésén.

A lépés nem meglepő lévén Virág Barnabás alelnök a napokban egy konferencián ezt előre bejelentette, igyekezve tartani a kiszámítható iránymutatást a jegybank részéről.

A legutóbbi statisztika adatközlés szerint 9,9 százalékos volt éves összevetésben az infláció, amit a jegybank elsődleges mandátuma szerint le kell törjön.

Az inflációs ráta így is távol van az MNB 3 százalékos céljától, és az aktuális remények szerint jövőre bukhat be a célhoz szabott plusz-mínusz egyszázalékos tűréssáv felső szintje alá.

Az MNB jelenleg az államra is nagy terhet ró, ennek kibogozásáról a Költségvetési Tanács elnökével, Kovács Árpáddal beszéltünk a napokban.

Virág Barnabás később ismerteti a döntés részleteit.

A kormány és az MNB között egyre élesebb konfliktus van legutóbb is Orbán Viktor miniszterelnök azzal vádolta az MNB-t, hogy nem képes alapvető feladatát, az infláció kontrollálását ellátni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!