<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Amikor a dolgozók morálja magas, úgy tűnhet, hogy nincs olyan dolog, amit a csapat ne tudna elérni, nincsenek megmászhatatlan hegyek: a jó hangulatú, szupertermékeny munkavállalók minden vezető dolgát pofonegyszerűvé teszik. De mi van akkor, ha a morál pocsék, és minden feladat megoldása óriási nehézséget jelent?

Az alacsony morál nem feltétlenül a mérgező céges kultúra mellékterméke, mivel a váratlan, drámai változások gyakran szerepet játszanak abban, hogy a dolgozói morál visszaesik - legyen szó akár a pandémiáról, akár az egyéb világpolitikai események hatásairól. Sok cégnél még csak most térnek vissza a dolgozók az irodába, és az elmúlt két év mindenkin otthagyta a nyomát. A Robert Half nemzetközi munkaközvetítő a rossz munkamorál jeleinek felismeréséhez, és a probléma orvoslásához adott tanácsokat blogposztjában.

Melyik az a három árulkodó jel, amire minden főnöknek figyelnie kell?

Tartósan negatív hozzáállás

Mindenkinek becsúszik egy-egy rossz nap a munkahelyen, és a stressz is okozhat csüggedtséget, amit olykor igen nehéz leplezni – ez önmagában még normális. Csakhogy a tartósan rossz hozzáállás, különösen olyasvalaki részéről, aki korábban egyébként pozitív erő volt a cég életében, jel arra, hogy valami nincs rendben, és súlyosan sérült a morál. A csapatjátékos-képesség romlása, vagy az új feladatok iránti elkötelezettség hiánya szintén egyértelműen azt jelzi, hogy baj van.

Ez magyarázhatja, hogy romlik a munka minősége. Fotó: PexelsEz magyarázhatja, hogy romlik a munka minősége. Fotó: Pexels

Mit tehet ilyenkor a főnök? Az első lépés az, hogy azonosítsa, mi a probléma, így érdemes időt szakítani arra, hogy négyszemközt beszéljünk a problémás kollégával, akár személyesen, akár videóhíváson. Tudjuk meg, mi a gond, a probléma munkahelyi, vagy magánéleti jellegű-e? Ha munkahelyi gond van, a vezető javasolhat megoldásokat, ha pedig magánéleti a gond, akkor érdemes arra bátorítani a dolgozót, hogy szánjon elég időt a probléma orvoslására. Mindezek után fontos arról is egyeztetni, hogy a csúszásba került, nehezen elvégzett feladatok megoldása is sikerüljön, akár a teher átmeneti csökkentésével, akár plusz segítség nyújtásával.

Rossz munkateljesítmény, romló munkaminőség

A határidők elmulasztása, a munka minőségének romlása, és a hibák sokasodása mind az alacsony munkamorál mellékhatásai lehetnek. Az ilyen jellegű problémák kialakulásának első jele, hogy a dolgozók lelkesedése vagy érdeklődése csökken a feladataik iránt.

Ha elfogytak a kihívások, és a dolgozó már rutinból, unatkozva látja el a feladatait, könnyen ahhoz vezethet, hogy elveszti a motivációját. A rossz munkateljesítmény érméjének másik oldala viszont az, hogy a munkavállalók egészen egyszerűen túlterheltek, és nehezen tudnak megfelelni a szokásos követelményeknek.

Mit tehet ilyenkor a főnök? Hosszútávon a legjobb stratégia egy olyan munkakörnyezet kialakítása, amely arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy ragadják magukhoz a kezdeményezést, oldják meg a problémákat, és ne féljenek irányítani, ha szükséges – a munkaközvetítő szakértői szerint ehhez kulcsfontosságú, hogy a menedzsment jó példát mutasson a dolgozóknak.

Emellett érdemes rendszeres megbeszéléséket bevezetni a csapattagokkal, ahol felmérhetjük, hogy érzik magukat, hogyan bírják a rábízott munkát, nincsenek-e túlterhelve, vagy éppen nem kaptak éppen olyan feladatot, amit nem szívesen látnak el? Ha a főnök tudja, hogy mire van szüksége az alkalmazottainak a sikerhez, és hogy ki mit csinál a legszívesebben, akkor könnyű úgy módosítani a feladatköröket, hogy mindenki a neki megfelelő munkát végezze. A munkatársak elismerése egy másik módja annak, hogy a termelékenységet és a munkamorált magasan tartsa a menedzsment – legyen szó bónuszokról, dicséretekről, és más, alapvető elismerésekről.

Elszabaduló pletykafészkek

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a kommunikáció alapvető fontosságú a sikeres vezetéshez - és a dolgozói morál erősítéséhez a változások idején. Az a menedzsment, amely nem kommunikál átgondoltan, proaktívan, és tisztán a kollégákkal, azt kockáztatja, hogy vadabbnál-vadabb pletykák szabadulnak el, ezek pedig pillanatok alatt lerombolják a munkamorált.

Mit tehet ilyenkor a főnök? A legfontosabb, hogy mindig igyekezzünk minél gyorsabban megosztani a legújabb információkat a csapattagokkal, valamint gondoskodjunk arról, hogy az alkalmazottak az őket érintő változásokat és bejelentéseket elsőkézből hallják, ne az irodai pletykafészkeken keresztül. Szintén az őszinte munkahelyi kommunikáció része az, hogy vezetőként éreztessük a munkavállalókkal azt, hogy bármikor fordulhatnak hozzánk, legyen szó akár kérdések feltételéről, akár az aggodalmak kifejezéséről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.