3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Súlyos százmilliárdok hiányoznak a kasszából.

Gyorstájékoztatót közölt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének november végi helyzetéről a Pénzügyminisztérium (PM).

November végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3824,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 171,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 421,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

A közlemény ugyan erről nem szól, de a 4074 milliárdos hiány az eredetileg tervezett, 3420 milliárdos hiánycélhoz képest bő 19 százalékos többletet jelent - és még csak novembernél tartunk. MInt emlékezhetünk, a kormány október elején megemelte a GDP-arányosan meghatározott költségvetési hiánycélt 3,9-ről 5,2 százalékra.

Az így megemelt, nagyjából 4500 milliárdos hiánycélba tehát még időarányosan befért a költségvetés (hiszen ez novemberig 4125 milliárdot érhetett volna el), de így is kérdés, év végéig még hogyan alakulnak a számok.

Ebből a szempontból is létfontosságú lehet az uniós pénzek kérdése, hiszen - ahogy a tájékoztatóban alább is olvasható, a költségvetés több mint 2400 milliárdot költött uniós kiadásokra, a bevételek viszont csupán 1265 milliárdot tettek ki.

Az év első tizenegy hónapjában a rezsivédelem költségei 1333,8 milliárd forintot tettek ki, amely szembeállítva a 2022. november végéig erre a célra kifizetett 394,2 milliárd forinttal, jelentős többletet jelent.

Ez mind nincs ott a kasszában. Fotó: Depositphotos
Ez mind nincs ott a kasszában. Fotó: Depositphotos

Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 621,8 milliárd forintot fordított a költségvetés november végéig. Ez 111,1 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első tizenegy hónapjában folyósított forrásokat.

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. November végéig az uniós kiadások 2402,0 milliárd forintot tettek ki, ebből azonban mindössze 1265,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

A kormány a nyugdíjak értékének megőrzése érdekében novemberben újabb 3,5 százalékpontos nyugdíjemelést hajtott végre. Az emelés éves költségvetési hatása 188,2 milliárd forintot tett ki. Ezzel együtt nyugellátásokra 5313,4 milliárd forintot fordítottak november végéig.

Az egészségügy területén gyógyító-megelőző ellátásra 2189,1 milliárd forintot fordított a kormány az első tizenegy hónapban.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 15,9 százalékkal magasabban teljesültek. Ezzel a központi alrendszer bevételei 18,0 százalékkal magasabb összegben alakultak a tavaly november végi állapothoz képest - közölte a PM.

(via MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!