<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Varga Mihály ugyan megpendítette a jegybanki felelősséget az infláció alakulásában, de békülékeny hangot ütött meg egy friss interjúban. A kata kivégzéséről, az uniós pénzek nélküli életről, az extraprofitadó kivezetéséről és a forint árfolyamáról is beszélt a pénzügyminiszter.

A kormány mindent megtett az infláció ellen? Szolid üzenet az MNB-nek

Varga Mihály az Indexnek adott interjúban az inflációról azt mondta: az elmúlt hónapok döntései, főként azok, amelyek rögtön befolyásolták az árfolyamot, nem voltak kedvezők az inflációra nézve. A pénzügyminiszter itt alapvetően az MNB lépéseiről beszélt és a külső környezetről - szerinte "a kormány, amit tehetett az infláció ellen, megtette". Varga Mihály azt mondta, hogy az inflációért jórészt a háború és a szankciók felelősek, de elismerte: már a Covid végén, 2021-ben voltak jelei. Ezzel együtt a Matolcsy György kormányt érő kritikáit firtató kérdésre higgadtan válaszolt a pénzügyminiszter: azt mondta, egy csapatban játszanak, amelyik növekedést és stabilitást akar. " Az MNB önálló, független intézmény, sok mindenről van véleménye. Érdemes azonban azt is mérlegelni, hogy a vélemény sokszor egy olyan kommunikációs térbe érkezik, amely a különbségeket szereti felnagyítani" - fogalmazott Varga Mihály.

Van élet az uniós pénzek nélkül is

Arról is beszélt: szerinte túl lehet élni az uniós források elmaradását. Szerinte a források visszatartásával rontotta gazdasági teljesítményünket és versenyképességünket az Európai Bizottság, ugyanakkor Magyarország piaci finanszírozása biztosított. Azt azonban elismerte: a két forrás költségei nem egyformák, a devizakötvényekért kamatot kell fizetnünk.

Nem csak az EU-tól tud pénzt szerezni a kormány - igaz, minden más drágább. Fotó: Facebook / Varga Mihály
Nem csak az EU-tól tud pénzt szerezni a kormány - igaz, minden más drágább. Fotó: Facebook / Varga Mihály

A kata kivégzéséről: hamarabb kellett volna

A kata kivégzésével kapcsolatban azt mondta: hamarabb kellett volna lépni. Van 145 ezer olyan vállalkozó, aki ténylegesen lakossági szolgáltatást nyújt, aki befér a szűkített körbe is. Varga Mihály szerint ez ekkora országban sokkal reálisabb szám, mint a 450 ezer. Vannak lemorzsolódók, akik klasszikus munkavállalók voltak, de közben átalányadózóként 209 ezren jelentek meg pluszban, ebből 181 ezer egykori katás. Azóta az is kiderült: a riogatásokkal ellentétben sokan még jobban is járnak átalányadóval, mint katával - mondta. 

Készülnek az extraprofitadó kivezetésére - könnyebb lesz a bankoknak és a gyógyszeriparnak

Beszélt arról is: a jövő évi költségvetést ezúttal is szeretnék a nyáron elfogadni. Ennek kapcsán megemlítette: az extraprofitadó fokozatos kivezetése megkezdődhet, mivel megígérték, hogy ez ebben a formában csak két évig marad fenn. A bankrendszer és a gyúgyszeripar terhe mindenképp csökkenni fog - ígérte a miniszter.

A forint árfolyamában stabilizálódásra számít, szerinte az árfolyam most olyan szinten van, ami jó az exportálóknak. Úgy látja: a nyár közeledtével most is erősödhet a hazai fizetőeszköz, hiszen az ide érkező külföldi turisták forintra váltják a valutájukat.