6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Valami megmozdult – végre – a közétkeztetésben, annak is egyik legfontosabb ágában, az iskolai menzák gyakorlatában. Nagy visszhangja volt a közelmúltban, hogy egyes tanintézményekben bevezették a svédasztalos vagy más néven szabadszedéses étkeztetést.

Kik is a vendéglátás közkatonái?

Az eddig szinte névtelen közétkeztetős séfek éppen a jövő héten mutatkoznak be egy verseny keretében, néhány hónapja pedig kiállítás nyílt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a menzák történetéről.

Szinte közhelynek számít a vendéglátás közkatonáinak nevezni a közétkeztetésben dolgozókat, de mint minden hasonló állandó jelzőben, ebben is van igazság. A menzás, fehér kötényes nénik, akik kirakják a műanyag tálcára a színtelen levest vagy főzeléket, amit aztán a gyerek vagy otthagy, vagy csak belekotor, a személyzet meg kiönti – nos, remélhetőleg ez a múlt.

Ne menjen az étel a szemétbe!

A közétkeztetésben Magyaroroszágon ötven kilogramm élelmiszer-hulladék jut átlagosan egy fogyasztóra évente. Ez az elrettentő adat az eddigi tapasztalatok alapján jelentősen csökkenthető az új tálalási formával, így a bolygónk jövőéjért is és a fenntarthatóságra nevelésért is tehetünk. – olvasható az eduline.hu-n.

Először három éve egy vidéki gimnáziumban, majd tavaly, kísérletképpen vezették be a Hungastnál a svédasztalos étkeztetést azzal a céllal, hogy ne menjen annyi készétel a szemétbe. A nebuló több étel közül választhat, és annyit tesz a tányérjára, amennyit akar. Ha ízlett, visszatérhet, vagy máskor is vesz a hasonlóból, ha nem, legközelebb más mellett dönt. A lényeg, hogy amit kiszedett, fogyassza el, ezzel tevőleges résztvevője legyen a fenntartható étkeztetésnek.

Ilyen egy Hungast Szupermenza. Fotó: zuglo.hu
Ilyen egy Hungast Szupermenza. Fotó: zuglo.hu

Erről beszélgettünk Zoltai Annával, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnökével.

Milyen volt az újdonság fogadtatása?

Az első helyen, Dabason óriási volt a siker a gyerekek és szülők körében, számtalan pozitív hozadékkal. Mérhetően, nagy arányban csökkent a keletkező hulladék, és éppen abból a korosztályból léptek vissza a menzára – felső tagozatosok, középiskolások -, amelyből a hagyományos tálalás mellett fokozatosan kilépnek.

A fogyasztóknak érdekes, izgalmas az új tálalás, és rendkívül rövid idő alatt megtanulják, felveszik a ritmust, még az alsósok is. Persze ehhez nagyon átgondolt és tervezett előkészítés, a tárgyi és személyi feltételek megteremtése, a szülők, a dolgozók és fogyasztók felkészítése szükséges. Mindenesetre bíztató és lelkesítő, hogy a gyerekek és szülők, sőt a pedagógusok is megszerették. Persze, mint minden újításnál, fanyalgók, másként gondolkodók is vannak, de a többséget tekintve ez sikertörténet.

Érdekes aspektusa ennek, hogy az asztalra kitett ételkínálat esetében megnő a gyerek  döntési képessége.

Igen, hiszen sokfélét kipróbálhat, rá van bízva. mit és milyen sorrendben tesz a tányérjára. Részesévé válik az étkeztetésnek, választhat, dönthet, kóstolhat. Az eddig elutasított ételeket az ízléses tálalás és illatok, színek hatására csipegetve megkóstolhatja, és megváltoztathatja a véleményét egy-egy ételről.

Az ízlésesen, színesen kirakott fogások illata, megjelenése ösztönzi a kipróbálást, kóstolást, növeli a fogyasztási kedvet, szemben az előre kiporciózott adagokkal. Azt is tapasztaljuk, hogy a büféasztallal - így is nevezhetjük - csökken a sorban állás ideje, és több idő jut az étel elfogyasztására.

Úgy tudom, bevezették a húsmentes napot is, kiválasztva ehhez a pénteket.

Igen, de ezzel sem találtuk fel a melegvizet. Régen sem ettünk naponta húst. Úgy tűnik, a húsfogyasztást az elmúlt években túltoltuk. Az életszínvonal fejlődésével a húsfogyasztás a jómód jelképe lett, és az utóbbi évtizedekben mértéke drasztikusan megnőtt, ami nem tesz jót az egészségnek és a klímaváltozásnak sem.

Bár ez még nem mindenkiben tudatosul, főleg a kevésbé tehetős körökben…

Valóban, ezt ma még a szülők sem mindenütt értik, spórolásnak gondolják, pedig a húsmentes ételek alapanyagai és elkészítésük nem kerülnek kevesebbe és csekélyebb munkába - éppen az egészség megőrzése és a fenntarthatóság lép ezzel magasabb szintre. A fehérjeszükségletet nem kizárólag hús fogyasztásával lehet biztosítani.

Az, hogy pénteken nem eszünk húst, része a vallási valamint a magyar gasztronómiai hagyományoknak is. Bár van, aki hétfőre teszi a húsmentes napot.

Vidéken is népszerű lett

Amint az egy MTI-közleményben olvasható, a hazai legnagyobb étkeztető vállalat ellátási területén a következő tanévben újabb iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, így esetükben a következő tanévben az eddigi kétszeresére, 24-25 ezerre nőhet a svédasztalos, vagy más néven, szabad szedéses étkeztetésben részesülő diákok száma.

Kedvezőek a tapasztalatok Budapesten, Debrecenben, Dabason, Szolnokon, és Zala megye két településén is. Utóbbiak önkormányzati üzemeltetéssel döntöttek a változtatás mellett, és hasonló pozitív eredményekről számolnak be.

Napjainkra a közétkeztetési szakácsok egyre felkészültebbek, tapasztaltabbak, megérdemelnék a nagyobb elismerést és figyelmet.

Ezért is örültem a hírnek, miszerint a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Közétkeztetési Szakácsversenyt (KÖSZ) hirdetett a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára, immár kilencedik alkalommal.

Ennek célja a hagyományos ízek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz, szokásokhoz kötődő ételek megismertetése. 

Húsmentes ebédet főznek a versenyzők

Az idei megmérettetés döntőjében háromfogásos, húsmentes ebédet készítenek el, 4 órányi időtartam alatt a versenyző séfek, melyhez kötelező alapanyagokat használnak fel, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékben.

Hogy ki főzi mind ebből a legfinomabbat, és legötletesebbet, azt szakavatott zsűri dönti el, de a versenyen közönségdíjakat is osztanak. A SIRHA kiállításon ezen felül kerekasztal-beszélgetésekkel, előadásokkal várják az érdeklődőket március 5-6-án.

Tegyük hozzá, működik olyan magán általános iskola is Budapesten, amely mindennap, csak vegán fogásokat kínál a gyerekeknek.

Kerekasztal-beszélgetés és kiállítás

Akinek nosztalgiája van a régi menzák világa iránt, annak különösen ajánlható az 5-i kerekasztal-beszélgetés „Menza volt, van és milyen lesz” témában, amelyen szokatlan megvilágításban, (néprajzkutatás, szociológia) kerül terítékre a menza.

Ha valakit behatóbban érdekel a téma, annak ajánljuk figyelmébe a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki tárlatát, amely a friss kutatási eredményeken túl képekben, tárgyakban, számokban idézi fel a múltat és az elképzelhető jövőt is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!