2017. szeptember 8. 09:35

Hegedűs Zsuzsának a bevételei és a kiadásai is elég magasak.

Két kézzel szórja a pénzt Hegedűs Zsuzsa, aki a társadalmi felzárkóztatásról és a társadalmi konfliktusok kezeléséről ad tanácsokat a miniszterelnöknek, és emellett egy gyerekéhezés ellen küzdő alapítványt is vezet, írja a 444-en megjelent cikkében a Direkt36.

(MTI)

Hegedűs 2010 óta van Orbán mellett fizetett tanácsadóként, azóta szépen hízik a fizetése. Az első négy évben megbízási szerződéssel havi bruttó 1 millió forint volt a bére. A 2014-es győzelem után Orbán miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki, előbb Lázár János alatt szolgált, majd átkerült a 2015-ben felállt, Rogán Antal-vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához. Itt a törvény szerint legfeljebb az államtitkári fizetést kaphatná meg, ami alapesetben bruttó 997 200 forint. A minisztériumok adatai szerint azonban Hegedűs ennél jóval többet keres, a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint tavaly még nettó 708 012 forintot kapott, ez idén nettó 920 373 forintra emelkedett, vagyis a bruttó bére 1 millió fölötti, ami magasabb, mint a törvény szerint kiadható államtitkári fizetésszint. A miniszternek viszont van lehetősége maximum 30 százalékkal emelni az államtitkári pénzt - Hegedűsé pont ennyivel lett több.

De a szegénység ellen küzdő szakembernek nem is a rekordmagas fizetése az igazán kirívó, hanem az, hogy

tavaly 1,5 millió forintot költött éttermi számlákra és vendégfogadásra a minisztérium költségére,

ám a Direkt36 a kormányzati honlap hírei közt és az MTI hírarchívumában sem találta nyomát olyan rendezvénynek, melyen neki kellett volna állnia a cechet. Mindezt a tényt sem a minisztérium, sem Hegedűs nem kívánta kommentálni a lap megkeresésére.

Hegedűsnek tehát elég magasak a reprezentációs kiadásai - ezekre a pénzt az alapfizetésén felül kérheti. Reprezentációs kiadások lehetnek a munkával kapcsolatos éttermi fogyasztáson kívül például sajtótájékoztatók, rendezvények, konferenciák alapvető catering költségei. Hegedűs

az elmúlt kevesebb, mint három évben 2,4 millió forintot adott ki

kávézáshoz és teázáshoz való dolgokra, ásványvízre, üdítőkre, borra és pezsgőre, édes és sós aprósüteményekre és rágcsálnivalókra, gyümölcsre, virágra, szalvétára és eldobható evőeszközökre - legalábbis a Miniszterelnökség meghatározása szerint ilyenek férnek bele a reprezentációs csomagba.

Hegedűs nem csak a miniszterelnöki megbízottak közül tűnik ki reprezentációs kiadásaival, de annál is sokkal többet költ, mint amennyi nála magasabb rangban lévő állami alkalmazottaknak engedélyeznek. Tavaly átlagosan nyolcszor annyit költött ilyen célra, mint amennyit például a gazdasági miniszter költhet egy hónapban. A fejlesztési és a honvédelmi miniszternek is csak havi 30 ezer forintot engedélyeztek, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke viszont már csak tízezer forintot költhet havonta.

mfor.hu