2001. augusztus 8. 11:00

Augusztus végén kezdődik az országos hulladékgazdálkodási terv (oht) egyeztetése, miután a környezetvédelmi minisztériumhoz megérkeztek a tárcák véleményei.

A késésben lévő program várhatóan ősszel kerül a parlament elé. Magyarországon 75 millió tonna hulladék keletkezik évente. Eddig mintegy ötszázmillió tonna halmozódott fel.

A környezetvédelmi tárcához megérkeztek a minisztériumoknak az országos hulladékgazdálkodási tervvel kapcsolatos véleményei. Ezek feldolgozása folyamatban van, s két hét múlva kezdődik az újabb egyeztetési forduló. Ám a pénzügyi és a gazdasági tárca, valamint a Miniszterelnöki Hivatal aggályosnak tartja a finanszírozást -- értesült a Világgazdaság. A szakminisztérium számításai szerint (tavalyi árfolyamon) legalább 330 milliárd forintnyi környezetvédelmi fejlesztést kell elvégezni 2008-ig. Ennek egyharmada terhelné a központi költségvetést, a 4,4 milliárd forintra becsült intézményfejlesztést viszont teljes mértékben a központi büdzsének kellene állnia.

A tervet június 30-áig a parlament elé kellett volna terjeszteni. A késés a regionális programok elkészítését is elodázza, azok határideje ugyanis az oht országgyűlési elfogadását követő 270. nap. Lapunk információi szerint legkorábban az ősszel kerülhet a parlament elé az oht.

A központi költségvetésből pályázati úton igénybe vehető, fejlesztésre fordítható források elsősorban a környezetvédelmi, a gazdasági és a belügyi tárca kezelésében vannak. Jelenleg a környezetvédelmi alap célelőirányzat, a gazdaságfejlesztési célelőirányzat, a területfejlesztési, a munkahelyteremtést támogató előirányzatok, a címzett és céltámogatási rendszer és az egyéb ágazati fejlesztési programok jöhetnek szóba.

A gazdasági szféra arra számíthat, hogy hulladékgazdálkodási fejlesztéseihez átlagosan 30 százaléknyi visszatérítendő állami támogatáshoz, illetve kedvezményes kölcsönhöz juthat a Világbankon és az Európai Fejlesztési Bankon keresztül. A jövőben az állami támogatásban részesülők körét ki szeretnék terjeszteni, ami úgy valósítható meg, hogy a jelenleg jellemző vissza nem térítendő dotáció helyett kamattámogatásban részesítenék az érintetteket. A gazdálkodók környezetvédelmi fejlesztéseihez 50-60 százalék saját erőre van szükség és a mintegy 10-20 százalék hitelarány a reális. A kis- és középvállalkozásoktól kisebb -- 30 százalék körüli -- forráshányadot követelnének az állami támogatás mellé.

Az önkormányzatok továbbra is csak nagyarányú állami támogatás és a nemzetközi források igénybevételével képesek környezetvédelmi beruházásokat megvalósítani. A források felét biztosítaná a központi büdzsé, 30 százalékát az ISPA és a PHARE, s a maradékot kellene az önkormányzatoknak lakossági segítséggel előteremteni.

Magyarországon évente 75 millió tonna hulladék keletkezik, miközben eddig mintegy ötszázmillió tonna halmozódott fel, melynek 7 százaléka veszélyes. Az ipari hulladék 90 százalékát erőművi és kohászati salak, bányászati meddők, illetve ipari szennyvíz- és vízkezelési iszapok adják. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari hulladék 85 százalékát a növénytermesztésben, az erdőgazdálkodásban és az állattartásban keletkezett trágya teszi ki, amelyet teljes mértékben vissza lehet forgatni a természetbe. A települési hulladékok kétharmada származik háztartásokból, a többi a szolgáltatásból és iparból. Az évente keletkező 3,5-4,5 tonna veszélyes hulladék egyötöde a timföldgyártásból, egymillió tonna pedig az erőművek és hulladékégetők égetési maradékaiból származik.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.