<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket talált az ukrán érdekeltségű, tiszavasvári baromfifeldolgozó üzemben a Nébih, ahol összesen 24 tonna baromfiterméket vontak ki a forgalomból.

A kormany.hu oldalon frissült az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény alapján a jogsértő szervezetek és személyek listája, ami kedden 2 céggel bővült. A NÉBIH a tiszavasvári telephellyel rendelkező Profit Food Kft.-nél és Dob-Tak Kft.-nél tartott vizsgálatot, melynek eredményeként előbbinél azt tapasztalták, hogy a fagyasztott termékek esetében megszakított volt a hűtési lánc, illetve a hűtési kapacitás biztosításának hiányában a vágási, darabolási tevékenységet felfüggesztették. A Dob-Tak Kft. esetében pedig jelöletlen, nem nyomonkövetkező, valamint fagyasztott, felolvasztott termékeket találtak.

Utóbbi társaságnál a dokumentum szerint augusztus 31-én 18 terméktételt vontak ki a forgalomból és tiltották meg a forgalmazását, ez összesen 15,4 tonnányi mennyiséget jelent, szeptember 4-én pedig 34 tétel baromfiterméket vontak ki a forgalomból, tiltották meg az árusítását, melyek közül 14 termék esetében azok megsemmisítését is elrendelték. A hétfői fogás 8,8 tonna húsárut érintett, vagyis a Dob-Tak Kft.-nél összesen 24,2 tonna baromfiterméket érintett a NÉBIH akciója.

Habony Árpád

Az eset ugyanakkor nemcsak a mennyiség miatt említésre méltó, hanem azért is, mert a cég tulajdonosai "jól fekszenek" a kormányközeli személyeknél. A Profit Food és a Dob-Tak Kft.-knek egyaránt tulajdonosa az ukrán üzletember, Eduard Uszikov, akinek neve korábban a húsáfa-ügy kapcsán került be a köztudatba. Nem mellesleg sajtóhírek szerint 2014 környékén még Uszikov lányával járt Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója.

Uszikov cégei egy nagyszabású húsáfa-csalás nyomozásán akadtak fenn korábban, a cégcsoport rózsadombi székhelyén tartott házkutatásról 2014-ben a hvg.hu számolt be. A Figyelő viszont már arról számolt be, hogy a bíróság elé állított vádlottak között már nem szerepelt Uszikov.

A Dob-Tak Kft. még nem adta le a tavalyi éves beszámolóját, 2015-ben viszont 6,9 milliárdos árbevételre tett szert, melyből végül 45 milliós nyereség maradt. A Profit Food 2016-ban 5,1 milliárd árbevételről számolt be és az előző évinél kisebb, 135 milliós veszteségről.

mfor.hu