2017. március 20. 10:52

A kormány jövő hétre ígéri a vizsgálatok eredményét.

Várhatóan jövő hétre derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatának eredménye, melyet azért indítottak, hogy megvizsgálják, tényleg alacsonyabb minőségű élelmiszereket forgalmaznak-e a multik Magyarországon, mint tőlünk nyugatabbra. Erről Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a parlament gazdasági bizottságának ülésén beszélt, szavait az Index idézi.

Zsigó azt mondta, hogy a február 20-án elrendelt vizsgálatban fűszerek, konzervek, fagyasztott-, édesipari-, és tejtermékek, illetve alkoholos és nem alkoholos italok Magyarországon forgalmazott, és Nyugat-Európában árult verzióit hasonlítják össze laboratóriumi, jelölésbeli és érzékszervi vizsgálatokkal.

Nem csak Ausztriából, hanem több nyugat-európai országból is vesznek mintát a Nébih munkatársai.

Az államtitkár felelevenítette a Nébih 2014-es vizsgálatát, melyből az derült ki, hogy az összehasonlított termékek többségének eltérő a minősége, és általában a nyugatra szántak javára.

Az itthoni termékek közül a porlevesben kevesebb volt a májgombóc, az üdítőben viszont több a cukor. Ezt javarészt érzékszervi, nem pedig összetevő-vizsgálat mutatta ki, az pedig ízlés kérdése, így bizonytalanabb terület.

A három évvel ezelőtti tesztnek nem volt nagy sajtóvisszhangja, a mostani hírverésbe viszont besegített, hogy a környező országok is most vizsgálódnak az ügyben. A visegrádi négyek közösen is felléptek, március elején felkérték az Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon a témával. Zsigó szerint egyértelmű a kettős mérce az EU-n belül, ezt pedig jogi úton kell rendezni. Mint mondja, nem elfogadható érv a célpiacok eltérő ízlése: "Csehország és Németország vagy Magyarország és Szlovákia között azért nincs akkora különbség, ha valaki Ázsiába exportál, akkor még érthető lenne ez az érvelés."

mfor.hu