4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindegyikről olyan dokumentumfilm készül, amit támogat az NMHH! Összesen 16 doku kap pénzt, a projektek 110 millió forinton osztoznak. Ja, és Vajna kapott egy újabb rádiót.

A székely Atlantisztól a Malév-pilóták sorsán át Pilinszky költészetének motívumaiig tizenhat dokumentumfilm elkészítését támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az Ember Judit-pályázaton, összesen 110,3 millió forinttal, áll a testület csütörtöki közleményében. A tanács rádiós kérdésekben is döntött, de előbb:

Tizenhat új dokumentumfilm készülhet

A Médiatanács mintegy 110 millió forinttal támogatja tizenhat dokumentumfilm elkészítését a Magyar Média Mecenatúra Program keretein belül, az idei Ember Judit-pályázat második fordulójában. Róluk van szó:

 • Bözödújfalu – a székely atlantisz címmel film készülhet arról, ahogy az évtizedekkel ezelőtt vízzel elárasztott erdélyi település újra megelevenedik a mesterséges tó leeresztésekor.
 • Forgatnak Butsy Lajos fegyházlelkészről, aki elítéltek személyes sorsát és börtön utáni beilleszkedését hivatott segíteni.
 • Egy másik lelkész, Bolba Márta, a budapesti VIII. kerületi sikeres közösségszervező munkáját is filmre viszik.
 • Feldolgozzák a Venezuelában élő magyarok mindennapjait, a hazatéréssel és kint maradással kapcsolatos vívódásaikat is.
 • Egy másik alkotás a magyar zenei életben kiemelkedőt nyújtó pécsi zenészek titkának tervez utánajárni.
 • Egy úszó testvérpár az olimpiai aranyért és édesanyjuk elismeréséért vívott küzdelméről szól majd a Vonal felett című film.
 • A kilencvenes évek elején tömegesen örökbeadott romániai gyerekek sorsát eleveníti meg az Ezredvégi emberkereskedelem című film.
 • Portré készül a Nógrádi falvakban futballcsapatokat verbuváló Lugosi Zoltánról;
 • a belga Tcha Limbergerről, aki két sikeres, magyar zenét játszó együttesével járja a világot;
 • és a százesztendős Brassai Józsefnéről, aki a látszerészet világát és Budapest évtizedről évtizedre változó arcát mutatja majd be a nézőknek.
 • A Malév-pilóták – a légitársaság megszűnése utáni – sorsáról is forgatnak.
 • A Csillaghálóban című alkotás második része azt dolgozza fel, hogyan jelent meg a barátság és a szerelem Pilinszky János költészetében.
 • Közel-keleti keresztény közösségeket keresnek fel a Sorsukat, hitüket vallók készítői,
 • egy másik alkotás pedig bemutatja, hogyan deportálták a második világháború után a pozsonyi magyarokat Ligetfalura, ahol éveken keresztül naponta tartottak kivégzéseket.
 • Dokumentum készül az egyetlen fennmaradt budapesti lakászsinagógáról, és az annak megmaradásáért évtizedekig küzdő Gláser Jakab „Juci” bácsiról.
 • Az Auguszt, a Bergmann és a Szamos cukrászcsaládok történetei is megelevenednek majd a Cukrászdinasztiák munkacímű alkotásban.

Újabb rádió Vajnánál

A Dunaújváros 93,1 MHz frekvenciára kiírt pályázaton a tanács az egyedüli pályázó Crossborder Kft.-t nyilvánította nyertesnek. A szolgáltató kereskedelmi jelleggel, a Radio Plus Kft.-vel hálózatba kapcsolódva sugározhatja majd műsorát, 93,1 Rádió 1 néven. Tehát ez a frekvencia is Andy Vajnáé lesz.

A testület a Tatabánya 96,7 MHz frekvenciára kiírt eljárásban az LB Rádió Kft.-t és a Blue Hill Média Kft.-t, míg a Székesfehérvár 101,8 MHz frekvencia pályázatában a Veszprém Média Kft.-t és a Turul Média Kft.-t pályázati nyilvántartásba vette. Az eljárások folytatásáról a múlt héten döntött a Médiatanács, miután az alaki érvénytelenség miatt korábban mindkét eljárásból kizárt Regionális Rádió Kft. felülvizsgálati kérelmeit a bíróság elutasította.

A Médiatanács engedélyezte a Mária Rádió Frekvencia Kft. kérelmét, hogy a Monor 106,3 MHz médiaszolgáltatási jogosultságát a Gyál 98,9 MHz-es és a Dabas 97,5 MHz-es jogosultságaival bővítse. A médiaszolgáltató vállalta, hogy az eredeti pályázatban rögzített közszolgálati műsorok arányára tett vállalásait az újonnan létrejött körzetben is változatlan formában teljesíti.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!