2019. május 16. 19:16
mfor.hu

Érzékenyen érintheti a kínai Huawei Technologies mobil távközlési berendezés gyártót, de a globális beszállítói lánc felborításával kétélű fegyvernek bizonyulhat az amerikai távközlési hálózatok védelmére kiadott elnöki rendelet. A Huawei pedig második közleményében még keményebben fogalmazott, mint a korábbiban: azt írják, hogy Trump intézkedése több tízezer amerikai állampolgár megélhetését veszélyezteti.

   

Donald Trump amerikai elnök szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. A rendelet széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Felhatalmazza egyúttal a kereskedelmi minisztert, hogy állítson le minden olyan, kommunikációs technológiákat is magában foglaló beszerzést, amely külföldi kormányzatokkal kapcsolatban álló cégekhez köthető. 
   
Az elnöki rendelet konkrét céget vagy technológiát nem tartalmaz, de Washingtonban már jelezték, hogy a Huawei mintegy hetven érdekeltségével együtt felkerülhet a"feketelistára". A kínai ZTE vállalattal szemben egy korábban hozott hasonló intézkedés kis híján csődbe sodorta a céget. 


   
A kínai Huawei Technologies tavalyi 105 milliárd dolláros (721 milliárd jüan) forgalmával a világ legnagyobb mobil távközlési berendezés gyártója. Évente mintegy 70 milliárd dollárt fordít alapanyagok és alkatrészek beszerzésére világszerte, ebből 11 milliárd dollár értékben vásárol amerikai cégektől alkatrészeket - olyan nagy cégektől, mint a Qualcomm, az Intel Corp vagy a Micron Technology Inc -, amelyet a szankciók esetén elveszítenének. 
   
Másrészről az amerikai vállalatok maguk is - mint például az Apple - ellenlépésekkel kellene hogy számoljanak legnagyobb piacukon, Kínában.  A Huawei elleni amerikai intézkedések számos ázsiai és európai beszállító céget is hátrányosan érintenének, ha a kínai vállalat termelése visszafogására kényszerülne. Az amerikai bejelentésre például a Huawei nagyobb beszállítóinak részvényárfolyama nagyot esett szerte Ázsiában. A Samsung árfolyama két és fél, az SK Hynix árfolyama három és fél százalékkal, a kínai Luxshare Precision Industry árfolyama hat százalékkal esett. 

A Huawei újabb közleményben tiltakozik

A Huawei Technologies tiltakozik a döntés ellen, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Ipari és Biztonsági Irodája (BIS) hozott. A szóban forgó határozat senkinek az érdekét nem szolgálja, ellenben jelentős károkat fog okozni azoknak az amerikai vállalatoknak, amelyekkel a Huawei üzleti kapcsolatban áll. Az intézkedés több tízezer amerikai állampolgár megélhetését veszélyezteti, valamint megszakítja a jelenlegi kooperációt és beleavatkozik a kölcsönösen fennálló bizalomba a
globális ellátási láncban. 

A Huawei azonnal elkezdte keresni a helyzetre a megfelelő megoldást, amelynek érdekében jogorvoslati lehetőségekkel kíván élni. Továbbá arra is törekszünk, hogy a helyzet káros hatásait minél inkább csökkenteni tudjuk.


A beszállítók mellett szorult helyzetbe kerülhetnek az 5G mobil hálózati projektek kivitelezési hajrájában a Huawei berendezéseire építő mobil szolgáltatók is. A szöuli NH Investment & Securities szakértője Doh Hyun-woo a Reuters hírügynökségnek elmondta: az Egyesült Államok szövetségesei Washington haragjától tartva kénytelenek lesznek elállni a Huawei berendezéseinek a beszerzését.

"Ha a Huawei az amerikai alkatrészek hiányában nem fog tudni például hálózati szervereket gyártani, akkor a másoktól beszerzett alkatrészekre sem lesz szüksége" - mutatott rá a Reuters hírügynökségnek a Huawei számára integrált áramköröket szállító egyik vállalat szakembere. "Az okostelefonokkal nem így van, mert azokhoz túlnyomórészt saját maguk gyártják az áramköröket, de a hálózati szerverekkel és berendezésekkel más a helyzet" - mondta.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.