<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Itthon elképesztő profitrátával működik a Duna Aszfalt, a külföldi leányvállalatok egyelőre csak botladoznak.

Magyarországon 14,9 százalékos profitrátával dolgozott 2020-ban a Duna Aszfalt, külföldi leányai ezzel szemben 0,1 százalékos mínuszt értek el árbevétel-arányosan - írja összeállításában a g7.hu

A társaság az elmúlt öt évben 5,4-szeresére növelte az árbevételét, szinte teljes egészében a magyar államtól érkező megrendeléseknek köszönhetően.

A Szíjj László tulajdonában álló vállalat öt év alatt 98,8 milliárd forintnyi adózott eredményt termelt. Az időszakra vonatkozó profitráta 17 százalékos, amit a portál egészen döbbenetesnek nevez - ez ugyanis nyolcszor-tízszer nagyobb, mint a nagy nemzetközi építőipari konszerneké Európában. (Külön pikáns, hogy a kormány az "extraprofit" vádjával előszeretettel él más gazdasági szereplőkkel szemben, ám például Bige László cége az utóbbi 5 évben csak egyszer tudott 10 százalékot meghalató profitrátát elérni.)

Szíjj László  (Fotó: dunaaszfalt.hu)Szíjj László (Fotó: dunaaszfalt.hu)

Itthon szinte csak közbeszerzés van, külföldön alig akad győztes tender

A Duna Aszfaltnak összesen nyolc külföldi leányvállalata van, hat országban - itt azonban nem mindenhol folyik érdemi tevékenység, a közbeszerzésekkel kitömött magyarországi céghez pedig még csak hasonló eredményességről sem beszélhetünk a G7 gyűjtése alapján. Közbeszerzési győzelemről csak Lengyelországban van hír, egy 8,6 és egy 4,5 milliárd forintnak megfelelő tendert talált a lap a Banimex cégnél. A leányvállalat árbevétele 2020-ban csökkent, a főtevékenység veszteséget hozott, a pénzügyi műveletek segítették pluszba a profitot.

A horvát leányvállalat 2020-ban mindössze 6 milliós bevételt és 1 millió forintos profitot ért el, a román leánynak nem volt egy alkalmazottja sem. A bolgár leányvállalatról 2018-as az utolsó hír, ahogy a svéd leányvállalat sem végez érdemi tevékenységet - ezeket a koronavírus-járvánnyal magyarázta a Duna Aszfalt. Mauritiuson egy 182 kilométeres út építésében vesz részt a cégcsoport, de nem kivitelezőként, hanem befektetőként.

Ennyit számít a helyismeret

A társaság a profitrátában megmutatkozó jelentős eltérést a hazai és a külföldi tevékenység között főként azzal magyarázta a lapnak: a Duna cégcsoport Magyarországon 30 éve van jelen, míg külföldi befektetései vagy akvizícióval kerültek a cégcsoportba, vagy induló vállalkozások. Szerintük "a magyarországi projektek nemzetközi benchmark összehasonlításban is kiállják a próbát, erre már eddig is több forrásból megerősítést kaphatott a szakmai nyilvánosság. "

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.