<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Látszólag kiheverte a Vajna Tímea érdekeltségében is lévő japán luxusétterem a koronavírus-járványt - igaz, az árbevétel tekintetében volt már jobb éve is a tavalyinál.

Nem fér kétség ahhoz, hogy Andy Vajna öröksége, a Nobu japán luxusétterem kiheverte a koronavírus-járványt és az általa okozott sokkot. Elég csak az éttermet üzemeltető cég, a BONU Vendéglátóipari Kft. forgalmára nézni - a társaság már egy hónappal a határidő előtt leadta a 2021-es évre vonatkozó beszámolóját.

Eszerint a Kempinsky Hotel oldalában működő étterem 924,7 millió forintos forgalmat csinált tavaly, ami 58,5 százalékkal haladja meg a Coviddal terhelt 2020-as év adatát. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy ez még távol van a rekordévtől, hiszen a pandémia előtti békeévben 1,3 milliárdos forgalmat teljesített az étterem. Ezzel párhuzamosan még 42 millió forint egyéb bevételt könyveltek el, aminek zöme, 38 millió forint a kiegészítő melléklet szerint kapott támogatásként került a könyvekbe.

A Nobu kiheverte a koronavírus-járványt. Fotó: MTIA Nobu kiheverte a koronavírus-járványt. Fotó: MTI

A bevételek megugrásával párhuzamosan a kiadások is emelkedtek, igaz, szerényebb mértékben. Anyagjellegűként 38 százalékkal többet, 498 milliót számoltak el, melynek jelentős része, 162 millió forint csak az éttermi anyagköltség, majdnem 43 millió forint pedig a feldolgozási anyagveszteség. Személyi jellegűként pedig majd' 20 százalékkal több költséget számoltak el, 308 millió forintot.

A költségeknél járva érdemes megjegyezni, hogy a NOBU licenc díja jelentősen megemelkedett egy év alatt: míg 2020-ban 42 milliót fizettek ki, tavaly ez már 77,4 milliót jelentett. Ezzel párhuzamosan a bérleti díj is nagyot nőtt: 37 millióról majdnem 55 millió forintra.

Ennek eredményeként üzemi szinten jelentősen nőtt a cég tevékenységének jövedelmezősége, hiszen a korábbi 92 milliós mínusz után már 128 millió forintos nyereséget mutattak ki. Ezt a pénzügyi műveleteken elért eredmény és az adófizetési kötelezettség némiképp csökkentette.

Így a tiszta profit minden idők legjobbja lett, 116,3 millió forint.

Az már a cég taggyűlési határozatából derül ki, hogy ebből a nyereségből 60 millió forintot fizetnek ki osztalékként a tulajdonosoknak. Ez szintén rekordnak számít. Mint az az alábbi ábrán is jól látható, 2015 óta, hogy a néhai Andy Vajna cége, az AV Investments tulajdába került a cég, ekkora osztalékot még sosem vettek ki a cégből.

De, hogy kik is a tulajdonosai a Nobu éttermet üzemeltető cégnek? Az már a kiegészítő melléklet első fejezetéből, a bemutatásból is kiderült, hogy némi átalakuláson ment át a tulajdonosi szerkezet. 2020-ban ugyanis 49 százalékos tulajdonrésze volt a cégben az Alaszka 2000 Kft.-nek, mely a Reál élelmiszerláncról ismert debreceni milliárdos, Ráthonyi Zoltán érdekeltsége. Vajna Tímea kedvese pedig az ifjabb Ráthonyi Zoltán. 2021. áprilisától azonban ez a tulajdonrész átkerült a BUNO Investments Kft.-hez. A cég többségi tulajdonosa 51 százalékkal az AV Investments Kft - ebben változás nem történt.

Lényegében viszont csak formainak tűnik a tulajdonosváltás. A BUNO Investments Kft.-t ugyanis egy évvel korábban, 2020. márciusában alapították. Tulajdonosai a Ráthonyi-család cégei - az Alaszka 2000 Kft. és az Alaszka Investments -, valamint a BW-Invest Kft. Utóbbi cégben minősített többségű befolyással rendelkezik az OTP igazgatóságában is pozíciót betöltő Wolf László.

A 60 millió forintos osztalék tehát közöttük oszlik meg. A taggyűlési döntés alapján ebből 30,6 millió forintot kap a többségi tulajdonos, az AV Investments Kft., 29,4 milliót pedig a BUNO Investments.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.