<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A pilóták sztrájkolnak, a repülőgép-kiszállítások pedig késnek.

A SAS skandináv légitársaság pénteken jelentette be, hogy szeptemberben és októberben a menetrend szerinti járatai közül 1700-at felfüggeszt, ami tervezett kapacitásának közel 4 százaléka. A döntést a késedelmes repülőgép-szállításokkal és a pilóták sztrájkjával indokolták.

A nehéz pénzügyi helyzetben lévő stockholmi székhelyű légitársaság két legnagyobb tulajdonosa, a svéd és a dán állam a múlt héten közölte, hogy sikerült megállapodni az Apollo Global Management magántőkealappal egy 700 millió dolláros tőkeinjekcióról, amely a vállalat szerkezetátalakításához biztosíthat forrást. A masszívan veszteséges társaság júliusban kért csődvédelmet az Egyesült Államokban és a pénzügyi mentőövvel időt nyerhet az átalakításra, adósságainak átütemezésére.

A pilóták júliusban kéthetes munkabeszüntetést tartottak a kollektív szerződés ellen tiltakozva, ami tovább fokozta az Európában uralkodó légiforgalmi káoszt. A cég vezetése úgy számolt, hogy a sztrájk 145 millió dolláros veszteséget okozott a turisztikai szezon csúcsidőszakában, és veszélyeztette az akkor folyamatban lévő tőkepótlásról szóló egyeztetéseket. 

A kollektív bérmegállapodásról augusztus elején született megállapodás a svéd, dán és norvég pilótákat képviselő szakszervezetekkel. Az érdekképviseletek elfogadták a kedvezőtlenebb bérfeltételeket, cserébe a menedzsment vállalta, hogy visszaveszik a pandémia idején elbocsátott pilótákat. A SAS a koronavírus-járvány előtti időszakban is nehezen állta a sarat a fapados légitársaságok által diktált árversenyben.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.