<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Literenként 20 forintos támogatást kérhetnek az árstoppal érintett benzinkutak 3 hónapra - újabb részletek jelentek meg.

Egyre jobban látszik, hogy nincs ingyenebéd a benzinkutakon: bár az árstopnak köszönhetően az autósok a piaci ár alatt tudnak tankolni a benzinkutakon, az elszenvedett veszteségek kompenzálása adóforintokból történik, így végső soron minden magyar állampolgár pénzt ad abba, hogy olcsóbb legyen az üzemanyag.

Március első hetében jelentette be a kormány az árstop miatt jelentős bevételkiesést elszenvedő kisbenzinkutak támogatását, a friss Magyar Közlönyben a forgalomarányos támogatásról jelent meg néhány újabb részlet. Eszerint a literenként 20 forintos támogatás 2022. március, április és május hónapokra vehető igénybe, a támogatás alapja a 2021. év március, április és május hónapokban összesen értékesített üzemanyag mennyiségének 80 százaléka. Azon benzinkutak esetében, amelyek később kezdtek működni, a 2021. évi havi átlag üzemanyag értékesítés 80 százalékának háromszorosa a támogatás alapja.

A támogatás előlegként, egy összegben kerül kifizetésre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kapcsolódó közleményében azt írta: a benzinkutasok a kérelmet online formában nyújthatják be 2022. március 25.-én, pénteken 8 órától az IFKA erre a célra kialakított felületén. A támogatás folyósítására várhatóan a jövő héten megkezdődik.

A Mol Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Gyálon. A kormány 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát. MTI/Koszticsák Szilárd
A Mol Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Gyálon. A kormány 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát. MTI/Koszticsák Szilárd

A közlemény szerint azonban van feltétele is a támogatás igénybevételének: a támogatást igénylő benzinkutak vállalják, hogy folyamatosan nyitva tartanak, és változatlan létszámban foglalkoztatják tovább munkavállalóikat.

Ma egyébként tiltakozó megmozdulást tartanak a benzinkutasok. A mintegy 350 kis benzinkutat tömörítő FBSZ március 24-én csütörtökön délre performanszt hirdetett a Mol székháza elé. Az MTI-nek küldött közlemény szerint a szövetségnek több követelése is van, többek között parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kérték a benzinárstopra vonatkozó rendeletek szakmai megalapozottságának és hatásainak vizsgálatára.