2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az elmúlt egy évben erőteljesen visszafogták innovációs fejlesztéseiket a mezőgazdasági cégek - derül ki a K&H innovációs kutatásából. 

A vállalkozások több mint fele az átlagosnál kevésbé tartja magát innovatívnak, és 85 százalékuknál semmilyen termékfejlesztés nem történt az elmúlt két évben. Ennek legfőbb oka, hogy az eddig bevezetett és alkalmazott innovációk véleményük szerint még megfelelőek.

A fenntarthatósági szemlélet viszont jelen van a szektorban: a cégek több mint kétharmadánál történt olyan fejlesztés az elmúlt két évben, amely kedvező környezeti hatással bír, és további 41 százalék készül erre a következő egy évben is.

Van, amire jövőre sem lesz pénz. Fotó: Depositphotos
Van, amire jövőre sem lesz pénz. Fotó: Depositphotos

A következő egy évben a K&H szerint nem várható innovációs hullám a mezőgazdaságban. A cégek eddig megvalósult, illetve a jövőben tervezett innovációs tevékenységét félévente vizsgáló K&H innovációs index 19 ponton áll, mindössze 1 ponttal haladja meg az előző félévi, az index történetében eddigi legalacsonyabb eredményt.

A kutatás adatai alapján a cégek mindössze 38 százaléka tartja magát az átlagosnál innovatívabbnak, míg a többség (60 százalék)kevésbé tartja magát újítónak. Az elmúlt két évben csupán közel minden hetedik (16 százalék) vállalkozás rukkolt elő új vagy jelentősen javított termékkel. Az innováció elmaradásának legfőbb oka, hogy a cégek véleménye szerint a korábbi innovációk még megfelelőek és nincs szükség további újításra. Ezt tízből közel 8 vállalkozás említette (78 százalék) - fűzte hozzá Demeter Zoltán, a K&H, agrárüzletágának vezetője.

A vállalatok több mint kétharmadánál (69 százalék) volt ugyanakkor olyan újítás, fejlesztés az elmúlt két évben, amely valamilyen kedvező környezeti hatással járt. Ezek főként energiamegtakarításra, illetve a környezeti terhelés csökkentésére irányuló fejlesztések voltak. Ez a fókusz a jövőre nézve is hangsúlyos lesz - mondta el a szakértő.

A kutatás 360, 300 millió forint éves árbevételt meghaladó magyarországi társas vállalkozás innovációs ügyekért felelős döntéshozójának megkérdezésével történik. A felmérést az Impetus Research készítette 2023. szeptember 18. és október 10. között.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!