5p

Világszerte megnőtt a kereslet a tevetej iránt: egyre több országban létesítenek gigantikus méretű farmokat, hogy a népszerű italból eleget tudjanak termelni.

A teve lehet az új tehén – ezzel a felütéssel kezdi közel-keleti tevegazdaságokat bemutató cikkét a The Conversation. Az eddig sem volt kérdés, hogy az évezredes hagyományokra visszanyúló tevetenyésztés húzóágazatnak számít a Közel-Keleten: gazdasági hasznuk, tejük és húsuk miatt egyre több kisgazdaság állt rá e párosujjú patások tartására az Egyesült Arab Emírségektől kezdve Ománig. A szabad tartást szem előtt tartó kisgazdaságok mellett azonban rohamtempóban szaporodnak a megafarmok, ahol ipari mennyiségű tejet állítanak elő.

A hatalmas tevefarmokon több ezer állatot zsúfolnak össze
A hatalmas tevefarmokon több ezer állatot zsúfolnak össze
Fotó: Depositphotos

Amint arról a lap is ír, egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy profitszerzés céljából állatok ezreit zsúfolják be hatalmas tejgazdaságokba, ahol géppel fejik a teveteheneket. A világ első grandiózus tevetejfarmját egyébként 2006-ban hozták létre, több mint kétezer jószággal. A legnagyobb hozamot adó tevetehenek naponta akár 17 litert is "tejeltek" – a laktációs, vagyis szoptatási időszaktől függően –, de a legtöbb állatnál összejött a napi 7-8 liter.

Rákapott a világ a tevetej ízére

A teve, mivel remekül alkalmazkodik a kies környezethez és a szélsőséges éghajlati körülményekhez, a forró nappalokhoz és a hűvös sivatagi éjszakákhoz, emellett napokig kibírja egy kevés vízzel, ideális haszonállatnak számít a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Közép- és Délnyugat-Ázsiában. Ráadásul kevesebb metánt bocsát ki, mint például a tehén vagy a juh, így szerepe környezeti szempontból sem elhanyagolható. Mindemellett remek teherhordó. A háziasított állatok olyannyira a mindennapi élet részei, hogy a legpompásabb egyedek számára még teveszépségversenyeket is szerveznek. 

Megafarmokra kényszerítésük és tenyésztésük viszont korábban nem öltött ilyen ipari méreteket, mint az elmúlt években - az Egyesült Arab Emírségekben például nem ritka, hogy nyolc-tízezer egyedet is tartanak egy-egy farmon. Az állam is komolyan beszállt a tevebizniszbe: 2024-re a szaúdi állami vagyonalap újabb beruházásokat tervez. Becslések szerint egyébként az iparág olyannyira feljövőben van, hogy a tevetej globális piacának jövőbeli értéke az évtized végére 2-13 milliárd amerikai dollár is lehet. 

Amint azt a The Conversation is fejtegeti: a jelenség hátterében egyértelműen a tevetej iránti keresletnövekedés áll, ugyanis a világ minden táján egyre többen és szívesebben fogyasztják azt tehén-, juh- vagy kecsketej helyett. 

Na, de mi olyan csábító benne?

A sivatagi éghajlatú területeken élők számára a tevetej a mindennapi táplálkozás része, fontos alkotóeleme. Rendkívül tápanyagdús: egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, friss állapotban sok C-vitamint, cinket tartalmaz, melyek segíthetnek az olyan súlyos betegségek, mint például a tbc, az asztma vagy a különféle gyomor-és bélrendszeri panaszok leküzdésében. 

A tevetej összetétele változatosabb, mint a tehéntejé, de ízével együtt nagyban függ az elfogyasztott takarmánytól, az állat fajtájától, korától, a régiótól, ahol él és az aktuális évszaktól - utóbbiak hatással vannak a tevetejben lévő vegyületek arányára. A tevetej antimikrobiális hatású, vagyis képes elpusztítani a különféle mikrobákat (baktériumokat, gombákat). Antioxidáns hatása révén pedig részt vesz a sejtöregedésben szerepet játszó, környezeti hatásokra létrejövő szabadgyökök semlegesítésében. Emellett a koleszterinszint szabályozására jótékony hatással bíró peptidek is megtalálhatók benne.

Piacképességéhez és népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy a friss tevetej íze enyhe, laktóztartalma pedig alacsonyabb, mint a tehéntejé. 

Mit készítenek a tevetejből? 

Frissen, önmagában és teába csurgatva is fogyasztják, de fermentált italt is gyártanak belőle. A hosszabb eltarthatóság érdekében egyes területeken szárított túrót is készítenek. Mongóliában pedig rendkívül népszerű a desztillált tevetej. Dubajban néhány éve létrejött az első olyan csokoládégyár, ahol az édességekhez tevetejet használnak, mégpedig évente száz tonnát. Ezt a mennyiséget körülbelül 7500 sivatagi jószágtól nyerik. 

A friss és porított formában is hozzáférhető tevetej iránti növekvő kereslet nemcsak arra ösztönzi a tenyésztőket, hogy minél több állatot tartsanak, hanem arra is, hogy új, még bővebb tejhozammal kecsegtető tevefajták tenyésztésébe fogjanak. Ez a törekvés nem csak a Közel-Keleten, hanem a világ minden táján, például az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Németországban is egyre nagyobb méreteket ölt. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!