2019. november 7. 19:02

Ami azt jelenti, számszerűen már az év végére félig teljesülhet azon kormányzati cél, hogy a magánszemélyek 2023 végére 11 ezer milliárd forint értékű állampapírt birtokoljanak.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018 végén tűzte ki, hogy az akkor 5900 milliárd forintra rúgó lakossági állampapír-állomány öt éven belül valamivel több mint 5 ezer milliárddal, 2023 végére 11 ezer milliárdra növekedjék. Aminek teljesülése azt jelentené, hogy Magyarország gyakorlatilag önfinanszírozóvá válna, azaz adósságait jó eséllyel kizárólag belföldön kibocsátott állampapírokból befolyó összegekkel lenne képes fedezni, e célból nem kellene külföldi forrást igénybe vennie. Amivel a 2008 őszén kirobbant válság miatt oly nagy pusztítást végzett devizaárfolyam-kockázat is eltűnhetne.

Az állampapír-vételek serkentése érdekében tetette a kormány az Országgyűléssel június 1­-jétől kamatadó-mentessé az újonnan kibocsátott állampapír-sorozatokat, s dobta piacra az ötéves futamidejű, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben kiugróan magas, évente közel 5 százalékos átlaghozamot kínáló Magyar Állampapír (MÁP) Pluszt.

Amelybe aztán áramlottak a lakossági megtakarítások, méghozzá olyan jelentős mértékben, amelyre talán még a kormányzat sem számított. A MÁP Plusz állománya mára elérte a 2500 milliárd forintot. Bár az első két hónap kimagasló értékesítéseit (június: 883 milliárd, július: 534 milliárd) augusztusban megtorpanás követte (309 milliárd), azután ismét emelkedés jött, szeptemberben 329 milliárd, októberben pedig már 368 milliárd forint értékben fogyott a szuperkötvényekből – derül ki az Államadósság Kezelő Központ adataiból. 

Érdekesség, annak ellenére, hogy október 14-étől megszűnt az a trükközési lehetőség, miszerint számos magánszemély – jobbára a tehetősebbek – a megvásárolt MÁP Plusz-jaik fedezetére lombardhitelt vettek fel, amelyekből ismét szuperkötvényeket vettek, október második felében még több MÁP Plusz fogyott, mint a tiltás előtti két hétben.

A vártnál jóval nagyobb MÁP Plusz-értékesítés csillapítása céljából nem kizárt, hogy az ÁKK csökkenti majd a későbbi sorozatok átlaghozamait – piaci körökből származó értesüléseink szerint ez már napirenden van.

Ez a 2500 milliárdos MÁP Plusz-állomány persze nem jelenti azt, hogy máris teljesült volna az 5 ezres többletcél fele, miután az új slágerpapírba részben más sorozatokból csoportosítottak át forrásokat. De ha folytatódik a mostani tendencia, akkor ez még az idén összejöhet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma nyilvánosságra hozott legfrissebb adatai még csak a szeptemberre vonatkoznak. Eszerint a háztartásoknál lévő állampapír-állomány szeptember végén 1500 milliárd forinttal volt több a négy hónappal korábbinál.

A 7407,4 milliárd forintos szeptember végi lakossági állampapír-állományból a forintban denominált éven túl lejáró papírok 4802 milliárdra rúgtak, ez 2166 milliárddal volt több a május véginél.

Ebből 639 milliárdot rövid lejáratú állampapírokból forgathattak át a magánszemélyek, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy ennyivel csökkent ezek birtoklása. Befektetési jegyekből mintegy 300 milliárd érkezhetett. Ezzel szemben a tőzsdei részvények állománya négy hónap alatt 15 milliárddal gyarapodott.

A háztartásokra vonatkozó adatok tartalmazzák a háztartásokat segítő nonprofit intézmények által birtokolt állományokat is, azok 10 milliárddal nőttek június és szeptember között. E körbe jellemzően alapítványok tartoznak, köztük az a most már csak három Pallas Athéné nevű, amelyeket az MNB alapított.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!