7p

Az OECD legfrissebb jelentése szerint a szervezet 38 tagállama közül Magyarországon volt a legnagyobb az egy főre jutó reáljövedelem-növekedés, mintegy 3 százalék. Még mielőtt elégedetten hátradőlnénk, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kiábrándító forgalmi adatok pontosabb képet adnak a kereseti, jövedelmi és életszínvonalbeli viszonyokról, mint a gyakran változó reálbér-közlemények. 

A gyorsan változó és nagymértékű infláció összezavarja a gazdasági mutatókat. Így a papíron megemelt („nominális”) béremelés első ránézésre tekintélyesnek látszik, ám ha az időközben bekövetkező pénzomlást beszámítjuk, akkor máris ellenkező a következtetés: a bér reális értéke, azaz tényleges vásárlóereje nem nőtt, hanem éppenséggel csökkent. Ez nem statisztikai játék a számokkal, hanem olyan tény, amelyet mindenki megtapasztalhat, ha a megemelt fizetéséből a boltban költ, és azt észleli a kasszánál, hogy a tavalyival szemben egy heti fizetéséből nem jön ki a szokásos nagybevásárlás. 

Nemzetgazdasági szinten is láthattuk ezt 2022 második felétől, amikor a magyarországi árak emelkedése látványosan elszakadt az európai mértékektől, a keresetek pedig – a választási év elmúltával – sehogy sem tartottak lépést az inflációs ütemmel. 

Az európai jövedelmi rangsorban elfoglalt helyünk 2023-ban csak romlani tud. Fotó: Depositphotos
Az európai jövedelmi rangsorban elfoglalt helyünk 2023-ban csak romlani tud. Fotó: Depositphotos

A magyar fogyasztó nem foglalkozik a nemzetközi összehasonlító adatokkal, de a hazai szakmai közvéleményt megmozgatja annak észlelése, hogy a reálgazdasági folyamatok minálunk gyakran nagyon más lefutást követnek, mint a hasonló helyzetű országokban. Amikor az OECD 2023 első negyedéve alapján közzétette a maga összehasonlító elemzését, és benne azt, hogy Magyarországon esett a legnagyobbat a bérek reálértéke, csaknem 16 százalékkal, az nagyot szólt. Különösen azzal a közléssel együtt, hogy ugyanazon időszakban a román reálbér még némileg emelkedett is. Jött rá hivatalos magyarázat, részletezve az ilyen összehasonlítás módszertani buktatóit.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!