Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Bod Péter Ákos Bod Péter Ákos

A makrogazdasági számokban nincs nagy eltérés a különféle prognózisok között: a tavalyi súlyos visszaesést idén (a mély 2020-as bázishoz képest) növekedés követi. Meg az infláció is erős lesz, függően egyebek mellett a kereslet gyors visszaerősödétől. De valóban költekezni kezd a magyar? Vagy inkább óvatosabbá vált a krízis hatására? Itt a fogyasztói lélektan olyan ügyeiről van szó, amelyekről homlokegyenest eltérő nézetek léteznek. Bod Péter Ákos elemzése.

Egy éve csúcsüzemben működnek a gazdasági elemzők, hogy értelmezzék és előre jelezzék a folyamatokat. Láttunk eközben nagy melléfogásokat, amelyek származhattak a modellekre való támaszkodásból (azok természetüknél fogva a korábbi trendekből indulnak ki), a vágyak kivetítéséből, és legfőképpen a nem-gazdasági tényezők bizonytalan megítéléséből.

A konjunktúra-modellekbe valóban nehéz beépíteni az olyan járványügyi vonatkozásokat, mint a vírus terjedése, az emberek reagálása, a hatóságok intézkedései. Az élet gyakran felülírta az egy negyedévvel korábbi bizonyosságokat. Emlékezhetünk, hogy a 2020 tavaszi hullám (az első, ahogy az hamarosan kiderült) mennyire aránytalanul érintette az országokat: ijesztő halálozási arányok Észak-Olaszországban („Bergamo”), míg Európa Unió keleti peremét éppen csak súrolta a járvány.

Nyáron, a legrosszabbnak gondolt szakaszon túljutva, a sikeres védőoltásról érkező hírek nyomán kezdett elterjedni a "visszapattanás" szóhasználat, amely azt üzente, hogy a járvány után gyors helyreállítás következik, amelynek előjelei valóban megmutatkoztak a nemzetközi tőkepiacokon.

Majd jött a második, azután a harmadik hullám. Az idei év elején a vakcináról szóló ígéretes hírek hatására megkönnyebbültek az üzleti vezetők, és emeltek a céljaikon a vezető gazdaságokban. A bizakodástól azonban csak egy lépés az elbizakodottság; márpedig járványügyben láttunk már néhány komoly tévedést és ön-félrevezetést.  

Jelenleg pontosan azokban az országokban a legsúlyosabb a járványhelyzet, így hazánkban is, amelyeket 2020 elején és nyarán kevésbé érintette a járvány. Az idei magyar vagy a cseh halálozási adatok viszont szomorú képet adnak a térségi helyzetről. Máshol már sokkalta jobbak a mutatók, mégis a három eddigi járványhullám és a világ hatalmas térségei oltatlanságának ismeretében vak bizakodás lenne azt gondolnunk, hogy hamarosan vége a világjárványnak.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.