<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egészségügyi szakmenedzser Dr. Rékassy Balázs az állami és a magánegészségügy lehetséges harmonikus együttéléséről ír.

A szakértő elemzését úgy kezdi, hogy ma az egészségügyet az jellemzi, hogy bizonytalan, a rendszerben elveszett, tanácstalan betegek ezrei keringenek össze-vissza, a szolgáltatási színvonal pedig kiszámíthatatlan. 

Úgy véli, hogy sajnos a jóléti rendszerek (oktatás, szociális ellátások, ezen belül az egészségügy) reformjával senki se foglalkozott igazán az elmúlt évtizedekben, mert a gazdasági növekedés hajszolása (illetve a saját politikai klientúra kiszolgálása) előbbre való volt a hosszútávú jóléti befektetéseknél.

Dr. Rékassy Balázs szerint nem lehetetlen a két szektor együttélése. Fotó: Youtube
Dr. Rékassy Balázs szerint nem lehetetlen a két szektor együttélése. Fotó: Youtube

Miközben a közegészségügy áldatlan helyzetét jellemzi, hogy épp a rohamosan fejlődő társadalmak példája mutatja, miszerint a lakosság egészségnövelésébe, oktatásába való befektetés teszi versenyképesebbé az országot.

"Ahogy 10-20 évvel ezelőtt elvárás volt, hogy minden nagyvállalkozónak saját borászata legyen, ma már nincs olyan valamire menő nagyvállalkozó, akinek ne lenne magánklinikája vagy magánkórháza" - teszi hozzá Rékassy a G7.hu cikkében.

A főként a Covid okozta kapacitásszűkülés a közfinanszírozott ellátórendszeren belül elhozta az elmúlt években a magánellátás soha nem látott virágzását. A magánellátás ma már hatalmas piac, egyes szolgáltatók több mint 200 százalékos növekedést könyvelhetnek el, és ma már nem ismeretlen itt sem a várólista.

Felhívja a figyelmet azonban, hogy közben hiába fejlődik a magánellátás, nem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. A hazai magánellátást a profit vezérli, így vannak és lesznek is olyan szolgáltatások, amelyeket a magánellátás nem tud és nem is akar nyújtani, mert nem lehet gazdaságosan fenntartani, vagy egyszerűen nincsen rá fizetőképes kereslet.

A megoldás a magán- és a közfinanszírozott ellátások harmonikus együttélése lenne, ehhez képest nálunk éles szembenállás alakult ki az állami- és a magánszolgáltatások között. Az állam tudatosan próbálja szétválasztani a köz- és magánellátást, amely versenyből könnyen a magán kerülhet ki győztesként és a lakosság igazi vesztesként" - jelenti ki a szakember, aki ezek után fel is sorolja, hogyan lehetne mindezt megvalósítani.