3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Bár év végén ismét adósságkonszolidációt hajtott végre a kormány a történelmi nagyságú tartozást felhalmozott kórházaknál, akadnak olyan egészségügyi intézmények, ahová máris további pluszforrások érkeztek.

A kormány ismét pluszforrást biztosít kórházaknak, de messze nem egységes módon, most csak egyes kiemelt intézményeknek jár a támogatás.

Arról döntött ugyanis az Orbán-kabinet, hogy az egyetemi klinikák és az egyházi kórházak 2024. évi ingatlanüzemeltetési költségeihez – az Egészségbiztosítási Alapból járó finanszírozás mellett – további 16,5 milliárd forint forrást biztosít, s emellett 9,9 milliós kincstári díjat is utal – erről árulkodik a Magyar Közlöny legfrissebb száma.

Ennek érdekében a pénzügyminiszternek, valamint a kultúráért és innovációért felelős miniszternek kell gondoskodnia arról, hogy az orvosképzést folytató egyetemi klinikák a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló 2021. évi törvényben meghatározott közfeladatai ellátására azonnal közel 13,3 milliárd forint pluszforrást, valamint csaknem 8 milliós kincstári díjat biztosítson a 2024. évi központi költségvetésből.

A budapesti Szent Ferenc Kórház is a támogatottak között van, hiszen a kormány most az egyházi kórházakat és az egyetemi klinikákat célozta meg a pluszforrásokkal. Fotó: Facebook
A budapesti Szent Ferenc Kórház is a támogatottak között van, hiszen a kormány most az egyházi kórházakat és az egyetemi klinikákat célozta meg a pluszforrásokkal. Fotó: Facebook

Ezenkívül szintén a pénzügyminiszter feladata, hogy a belügyminiszter bevonásával biztosítson az egyházi kórházak ingatlanüzemeltetési költségeihez több mint 3,2 milliárd forint pluszfedezetet, valamint 1,9 millió kincstári díjat.

A nagyértékű támogatás egyébként kilenc egészségügyi intézmény között oszlik meg, és nem egyenlő azzal a szakmai berkekben hallható tervvel, miszerint az év elején talán újabb, ezúttal 50 milliárd forintnyi adósságrendezés jöhet a kórházaknál.

Hiszen a Magyar Államkincstár (MÁK) utolsó adatai szerint tavaly december végén a kórházak és háttérintézményeik adóssága a november végi 130 milliárd forint után a konszolidáció ellenére is 52,2 milliárd forint maradt. Tehát ennyi hátralékkal indultak neki a kórházak az újévnek. Ezentúl azonban a négy orvosegyetem még közel 10 milliárd forintot halmozott fel, így összesen 62,2 milliárd forint volt ez év elején az összadósság.

Az orvosegyetemek tartozásait azonban ne keressük a MÁK-ban, ott azok nem szerepelnek, ugyanis a modellváltás miatt nem kell központilag adatot szolgáltatniuk. Ezt a statisztikát Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára osztotta meg az Economx-szal. Ezek szerint év elején a Debreceni Egyetem 3,2 milliárd, a Semmelweis Egyetem 709 millió forint, a Pécsi Tudományegyetem 3 milliárd forintos tartozással vágott neki az évnek (a Szegedi Tudományegyetemről nincsenek adatok).  

Magyarországon pedig öt egyházi kórház van, a Szent Ferenc Kórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház, a Bethesda Gyermekkórház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének Szeretetkórháza, illetve a 2023-ban a Református Egyháznak ajándékozott Törökbálinti Tüdőszanatórium (új nevén Református Pulmonológiai Centrum). Pedig ez utóbbi intézmény az egyháznak történő átadás miatt 2024-ben és 2025-ben is nem kevesebb mint évi 500 millió forint pluszforrásról kell gondoskodnia az intézmény működéséhez. 

Az egyházi kórházak szintén nincsenek feltüntetve a MÁK tartozással rendelkező intézményei között, így a jelenlegi adósságainak mértékéről sincsenek információk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!