5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha nem otthon töltjük a húsvétot, akkor többnyire szállodákban, hiszen a hosszú tavaszi hétvége idején sok család szánja rá magát - az egyébként manapság nem két fillérbe kerülő - efféle kiruccanásra. Milyen konyhaművészeti kínálatra és programokra számíthatunk?

Egyáltalán: ki szokott húsvétkor étteremben ebédelni, vacsorázni? Nos, a nagyvárosokban ma is sokkal többen, mint a falvakban - ebbe belejátszik az ilyenkor megélénkülő külföldi beutazás is, – ám a kisebb településeken ez még mindig hagyományos családi ünnep.

Otthonra divatos rendelni húsvéti boxot

Hajdanán locsolkodás, tojásírókázás és ajándékozás kísérte az otthon töltött ünnepet, meg persze nagy lakoma. Ez utóbbi – ha visszafogott mértékben is – ma sem hiányzik.

Fél évszázada a vendéglátósok még nem igazán törték magukat a fantáziadúsabb menükért. De ahogy fejlődött a turizmus és a szállodaipar, úgy nőtt azok száma is, akik a legszebb tavaszi ünnepen nem az otthoni asztal mellé ülnek le ebédelni és vacsorázni. Vagy ha otthon is maradnak, házhoz rendelik a finomságokat.

Húsvétkor az éttermek is különlegességekkel rukkolnak elő
Húsvétkor az éttermek is különlegességekkel rukkolnak elő
Fotó: Depositphotos

A Gundel például előrendelést vesz fel a weboldalán keresztül, előre elkészített, csomagolt, 2 fős húsvéti boxra,- ami gazdag hidegtálakat takar - de helyben fogyasztásra is várják a hagyományos ünnepi fogásokat kedvelőket, amelyekkel a húsvéti hosszú hétvégére készülnek.

A Remiz kínálata szintén magyaros, húsvéti: tárkonyos bárányraguleves, nyuszi tál, báránysült, nyúlcomb. Persze vega fogás is szerepel az étlapon, ha valaki nem szeretné a bárányt vagy a nyulat, ami Magyarországon nem ritka.

Ünneprontó bérleti díjak és adók

A vendéglátós körkép összeállítása közben beszéltem olyan szakmabelivel is, aki, bár örömmel újságolta, milyen finomságokkal készülnek, ki nem fogyott a panaszból. Egy üzletvezető manapság nem keres annyit Budán, mintha elmenne valahova pincérnek, annyira megemelte az önkormányzat a bérleti díjat és sok új adót is beszed a NAV.

A plusz költségeket már képtelenek tovább ráterhelni a vendégre, miközben nem akarnak lejjebb menni az alapanyagok minőségét illetően. Ezért aztán hagyományos, nagy múltú, patinás éttermek mehetnek tönkre, hetek alatt.

Jelenleg még működik a Tabáni kakas, ahol már fejben elkészült a húsvéti kínálat, olyan finomságokkal, mint a Serrano sonka sárgadinnyével, a nyúl vadasan vagy a mézes barbecue-s házi sült sonka.

Inkább az AprajaFarmon simogassa a gyerek a nyuszit

Ma már vidéken is gőzerővel készülnek az éttermek az ünnepre. A Tisza-tó egyik gyöngyszemében, Sarudon, az Élményfalu különleges húsvéti programokkal vár minden felnőttet és gyereket egyaránt, sok-sok játékkal, tojáskereséssel.

Az itteni programok szervezői arra figyelmeztetnek, hogy senki ne vásároljon élő nyuszit otthonra „játékként” a gyereknek, mert gondozni is kell később – felelősen - az állatot.  Ezért azt ajánlják, hogy az AprajaFarmján simogassák az itt élő, gondozott kis nyulakat. Ha valaki esetleg mégis kap ajándékba nyuszit, húsvét után otthont biztosítanak számukra.

Sztár lett a bárányburger, kedvelt a paprikás tekercs

Az ország TOP100 éttermei között szereplő Sulyom Tájétterem séfje, Mikk Szabolcs speciális húsvéti menüvel készül. Lesz palócleves kapros tejfölhabbal, bárányburger, lilakáposzta-saláta, házi fűszeres steakburgonya, és meggyes rétes pohárdesszert.

A kalocsai Kék Duna ilyenkor is sokféle halételt kínál, de élénk az érdeklődés a birkapörkölt, rozmaringos báránycsülök iránt is.

Vendégeik között vannak, akik házhoz rendelik a húsvéti sültestálat., amiben a szokásos húsféléken és köreteken kívül szerepel füstölt sonkával és tormával töltött rántott karaj, valamint zöldfűszeres túróval töltött rántott gomba is, amelyek munkaigényes ünnepi jellegű fogások.  A paprikás, hagymás töltelékű kelt tésztatekercs helyi specialitás, sonka mellé is finom.

Ünnepi specialitás a tojáslikőrös torta

A húsvéthoz hozzátartozik egyfajta édességmámor is. A cukrászdák többsége is készül, az eddigieknél is szélesebb választékkal. A Major cukrászdában - amint azt megtudom Kiss Zsuzsa tulajdonostól, – kedveltek a tojáslikőrös desszertek, különösen a torta, de fogy ilyenkor a bejgli, a zserbó is. Fagylalttal húsvét után rukkolnak elő.

Az óbudai Koch cukrászda vezetése arról számolt be, hogy a vendégeskedések idején kelendő a töltött sajtos, a stangli és más sós aprósütemények, hiszen ezekkel szokták megkínálni a locsolókat.

Tojás alakú isler és mascarponés répatorta a sláger

A Kemenes Cukrász Manufaktúra tulajdonosának és a munkavállalók életében is fontos szerepet játszik a húsvét, mint a feltámadás ünnepe. Ahogy Kemenes Edith, a manufaktúra  tulajdonosa megjegyezte, a népi hagyományok és a gasztronómia az évek során szorosan összefonódott, ugyanakkor az igények is változnak.

Ezért a cukrászaik évről-évre újabb édes kihíváson törik a fejüket. Kínálatuk között szerepel a mascarponés répatorta, a tojás formájú isler, a mindig népszerű csokitorta és a vaníliás koszorú, Az egyedi, kézi díszítések apró kis nyuszikat, virágokat, tojásokat formáznak. Szakmai alapelvünk ezúttal is, hogy csak természetes alapanyagokkal dolgozunk.

Újdonság a locsolóvers-tanulás és a húsvéti bólé

A szállodák már évek óta nemcsak az étlapot alakítják ünnepivé, hanem a kísérő programokat is. A hagyományos bor és pezsgőkóstoló mellett parfümök felvonultatása, tojásfestő tanfolyam, csokoládé szökőkút hívogatja ilyenkor a gyerekekkel érkező családosokat. Újabb csáberőnek számít az alkoholos és alkoholmentes húsvéti bólé, a locsolóvers tanulás és a sütisarok.

A svédasztalokról természetesen nem hiányozhatnak a hagyományos magyar ünnepi fogások, de mindegyik, magára valamit adó szálloda külön vega, vegán és mentes sarkot is kialakít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!