2017. május 19. 06:58

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből derül ki, hogy az évek óta üresen álló zálogház épületét venné meg az állam.

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, melyből kiderül, hogy a Budapest IX. kerületben 36971-es helyrajzi számon található műemlék ingatlant megvásárolná. Ennek érdekében a kormány felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, Seszták Miklóst, és a nemzetgazdasági minisztert, Varga Mihályt, hogy gondoskodjanak a szükséges források átcsoportosításáról.

A csütörtöki közlönyben megjelent határozatból újabb részletek derülnek ki. A vásárlás érdekében 11,1 millió eurónak megfelelő forintösszeget kell az idei költségvetésben átcsoportosítani.

Vagyis a vásárlásra a kormány 3,5 milliárd forintot szánna.

A IX. kerület 36971-es helyrajzi szám, a természetben a Kinizsi utca 12-t jelenti, ez pedig az 1903-ban épület Központi Zálógház épülete, mely egykor az ügyfélforgalom igényeinek kielégítése mellett az egyre növekvő számú értékcikkek tárolását is lehetővé tette. 1920-ra már beraktározási tevékenységet is ellátott, melynek eredményeként Állami Árverési Csarnokként működött és aukciókat is tartottak itt.

A muemlekem.hu adatai szerint az épület állapota romló, szennyezett homlokzatú, ázásnyomokkal tarkított és a Lónyay utcai bejáratot már nem is használják.

(Forrás: Google Maps)

mfor.hu