4p

Ha minden jól megy, akkor jövőre 456 ezer forintot is elérheti a nettó átlagbér összege, 2027-ben pedig már bőven félmillió forint felett lehet. A mediánbér akkorra meghaladhatja a 414 ezer forintot.  

A reálbérek a múlt év végére kikászálódtak a negatív tartományból, köszönhetően a minimálbér tavalyi dupla emelésének, valamint a lelassuló inflációnak. A decemberi több mint 10 százalékos emelkedés ellenére 2023 egészében kevesebb mint 3 százalékkal csökkentek a ráelkeresetek. Negatív eredményre az elmúlt három évtizedben mindössze ötször volt példa.

Az idén viszont már fordulat jöhet és a követkető években is pozitív reálbérekkel lehet számolni, legalábbis a múlt év végén publikált kormányzati prognózis alapján, amely szerint az egy keresőre jutó nettó reálbér az idén 4,7 százalékkal emelkedhet. Ugyanilyen mértékű növekedés várható 2025-ben és 2026-ban is, majd 2027-ben 4,5 százalékos lehet a többlet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a decemberi inflációs jelentésében a lakossági reáljövedelmek esetében visszafogottabb emelkedést vár: a 2024-re becsült 2,8-3,7 százalékos növekedés után 2025-ben 2,5-3,7, 2026-ban 2,3-3,5 százalékos plusszal számol. 

Egyre több lehet a pénztárcákban. Fotó: Depositphotos
Egyre több lehet a pénztárcákban. Fotó: Depositphotos

A kormányzati  és a jegybanki előrejelzésben szerepelnek konkrét számok arra vonatkozóan is, hogy 2024-ben és az azt követő években mennyivel emelkedhet a mostani kilátások szerint a bruttó átlagkereset. Ezek alapján - változatlan adószabályokat feltételezve - meg lehet becsülni, hogy nettóban milyen átlag- és mediánbérekre lehet számítani Magyarországon. 

Mennyi lesz konkrétan, ha beválik a terv? 

Ahogy a reálbéreknél, az átlagfizetések esetében is kicsit más növekedéssel számol a két prognózis. A kormányé konkrét számokat, a jegybanki várakozás sávot ad meg a különböző évekre. 

A kormány például 2024-re 10,2 százalékos béremelkedést valószínűsít, egy év múlva 8, 2026-ban 7,8 százalékos pluszt jelez előre. Az MNB erre az évre 10,6-11,6 százalékos intervallumot adott meg, míg 2025-re 7,7 és 9, 2026-ra 7,4 és 8,7 százalék közötti bővülést tart lehetségesnek. A bérek alakulására vonatkozó prognózisokat átlagolva a Buksza - a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor és Privátbankár mindennapi pénzügyekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó szerkesztőségi blogja - megbecsülte, milyen összegekre lehet számítani a következő években.

 

A nettó átlagbér az idén várható 421 ezer forintról 456 ezer forint közelében emelkedhet jövőre. Egy évvel később már meghaladhatja a 492 ezer forintot. A mediánbér 2024-ben 332 ezer forint lehet, 2025-ben megközelítheti a 360 ezer forintot. 2026-ban az ország fele 389 ezer forintnál többet, a másik fele kevesebbet kaphat nettóban. (A mediánbér az az összeg, amelynél az érintettek fele többet, a másik fele kevesebbet kap.)

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése csak 2026-ig ad meg adatokat, a kormányzati prognózisban viszont szerepelnek a 2027-re szóló tervek is. Ha valamennyi évben teljesülnek a várakozások, akkor 2027-ben 525 ezer forintos nettó átlagbér mellett a mediánkereset meghaladhatja a 414 ezer forintot.  

Nincsenek kőbe vésve

Mindezek persze hipotetikus számok. Egyrészt mind a kormányzati, mind a jegybanki előrejelzés változhat a jövőben. Emellett több kockázattal is számolni kell a fizetések alakulása esetén. Ezekről beszélt a legutóbbi bérstatisztikát kommentálva Virovácz Péter, az ING elemzője. 

A közgazdász közölte: Nagyon sok esetben azt látjuk, hogy míg a munkavállalók szeretnék az elmúlt két évben látott reálbércsökkenését az idei béremeléssel kiigazíttatni, a vállalatok erre nem feltétlenül nyitottak. Különös tekintettel úgy nem, hogy az év eleji infláció már 4 százalék alatt alakult. Mindez nehéz tárgyalási pozicíóba sodorja a munkavállalókat. Emellett a multinacionális cégek is nehéz helyzetben vannak. Míg a forint drasztikus gyengülése mellett korábban belefért nekik a béremelés, hiszen euróban számítva alig nőtt a bérköltségük, most a stabil forint mellett nagyon nehéz az anyavállalatokon keresztülvinni a két számjegyű bérnövekedést forintban, hiszen ez már euróra konvertálva is szemmel látható költségnövekedést jelent a munkáltatók számára. Szerinte a bérfolyamatok abba az irányba mutatnak, hogy a versenyszféra egy jelentős részében a dolgozók számára nem feltétlenül lesz fenntartható a tavaly decemberben látott 10 százalék körüli reálbér-növekedés, de még a kormány által várt 6-7 százalékos vásárlóerő-erősödés is meglehetősen optimistának tűnik most.

 

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!