<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Márciustól Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke lesz a legjobban kereső közalkalmazott.

Márciustól Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke lesz a legjobban kereső állami tisztségviselő, miután a fizetése meg fogja haladni Matolcsy György jegybankelnökét. Matolcsy havi ötmilliós fizetésével sokáig kiemelkedett az állami vezetők mezőnyéből, de Domokos az 5,2 millió forintra hízó keresetével megelőzi majd - írja a 24.hu.

Domokos László beelőz. Fotó: aszhirportal.huDomokos László beelőz. Fotó: aszhirportal.hu

Az ÁSZ-elnök „mélyről” indult: 2016-ban még 2,2 millió forint volt az illetménye, amikor Matolcsynak megszavazta a parlament az 5 milliós fizetést, méghozzá Bánki Erik és Mengyi Roland fideszes képviselő javaslatára. 

Matolcsy fizetése később mércévé vált, ehhez szabták több más állami intézmény vezetőjének illetményét, amikor pár évvel később nekik is emeltek: azóta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság elnöke a jegybankelnöki fizetés 80 százalékát, azaz 4 millió forintot kaphat, és 5-5 milliós fizetés jár a kormány tárca nélküli minisztereinek.

Domokos bére egyébként 2019-ben ugrott meg jelentősen, amikor egy módosító javaslatnak köszönhetően 1,4 millió forinttal emelkedett meg a fizetése. Jövőre valószínűleg már az ÁSZ alelnökei, köztük Karas Monika is jobban fog keresni Matolcsynál. 2023-ban az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás is megelőzheti a jegybankvezért. Idén már 4,76 millió forint a fizetése, és ha jövőre öt százaléknál nagyobb emelést kapnak a bírák, akkor Sulyok is többet fog keresni Matolcsynál. Polt Péter legfőbb ügyésznek, a Kúria elnökének, Varga Zs. Andrásnak, valamint az Országos Bírósági Hivatal elnökének, Senyei György Barnának két év múlva lesz esélye befogni az MNB vezetőjét, ők a bírói alapilletmény hétszeresét kapják kézhez, azaz jelenleg közel négymillió forintot.

Ha nem változtatnak a vonatkozó jogszabályokon, és marad az évi tízszázalékos átlagkereset-növekedés, akkor a köztársasági elnöki illetmény pedig 2025-re érheti utol a jegybankelnökét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.