3p

Szolnokon építi meg az ország legnagyobb energiatárolóját a Forest-Vill Kft.

Magyarország eddigi legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a Forest-Vill Kft. a MAVIR Zrt. megbízásából. A 8,5 milliárd forint értékű projekt során egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljeskörű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi szakcég. A rekord méretű fejlesztés várhatóan 2025 első felében készül el, lehetővé téve, hogy az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokból áramot termelő erőműveket még nagyobb arányban lehessen a magyar villamosenergia-hálózatra kapcsolni.

A beruházást indokolja, hogy a naperőművi kapacitások kiépítése egyre nagyobb lendületet nyer. Fotó: Depositphotos
A beruházást indokolja, hogy a naperőművi kapacitások kiépítése egyre nagyobb lendületet nyer. Fotó: Depositphotos

A Forest - Vill Kft. 2023 végén nyerte el a MAVIR Zrt. közbeszerzési pályázatát Magyarország eddigi legnagyobb villamosenergia-tároló rendszer tervezésére és teljeskörű kivitelezésére Szolnokon. Miután a szerződés aláírása 2024. februárjában megtörtént, a vállalat meg is kezdte a munkálatok előkészítését. A beruházás megvalósítására 15 hónap áll rendelkezésre, így annak átadása 2025 első felére várható. A fejlesztés jelentős mérföldkő nemcsak a vállalat számára, hanem a teljes hazai energetikai szektor életében. Jelenleg ugyanis az országban található legnagyobb hasonló jellegű létesítmény Százhalombattán található, melynek kapacitása 7,68 megawatt. Az újonnan épülő tároló, melyhez a Huawei is biztosítja a berendezéseket, ennek nyolcszorosára lesz képes, és bekerül Közép-Európa legnagyobb akkumulátoros energiatárolói közé.

A beruházást indokolja, hogy a naperőművi kapacitások kiépítése egyre nagyobb lendületet nyer, így 2023-ban rekordmértékben, több mint 1600 MW-tal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye idehaza. Ugyanakkor az időjárásfüggő, megújuló alapú erőművek áramtermelésének ingadozása miatt kulcsfontosságú az energiatárolók kiépítése és villamosenergia-hálózat fejlesztése. A budaörsi székhelyű Forest-Vill Kft. villamosenergetikai szakcégként mára aktívan kiveszi a részét nemcsak a hazai hálózatok optimalizálásából, hanem energiatároló beruházások megvalósításából is, a tervezéstől a kivitelezésig. A szolnoki beruházás elkészülte után az energiatároló eddig nem látott mértékben fog hozzájárulni a hazai megújuló portfolió fenntartható növekedéséhez.

A Forest-Vill Kft. dinamikus fejlődésen ment át alapítása óta. Mára az alapműködést adó alállomás-építésen túl a vállalat villamosipari és energetikai létesítmények tervezése és kivitelezése, valamint az ezzel összefüggő projektmenedzsment terén nyújt szolgáltatásokat. Továbbá nagy kapacitású naperőműparkok építését végzi el a tervezéstől a komplett kivitelezésig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!