3p

Egy jó vezető tisztelettel bánik a kollégáival – ez egy olyan alapvetés, amelynek megértésével még mindig sok menedzser küszködik. A Zenger/Foreman vezetőfejlesztési tanácsadó most ennek megváltoztatásához adott tanácsokat.

A vállalat 2022-ben 4849 alkalmazottal készített reprezentatív felmérése azt mutatta, hogy 86 százalékuk megfelelő tiszteletet és elismerést érzett a főnökeik részéről, míg 4 százalék volt azok aránya, akik kifejezetten úgy érezték, nem kapják meg a megfelelő tiszteletet. Ez első látásra nem hangzik soknak, a gyakorlatban azonban azt jelenti, hogy minden 25. munkavállaló úgy érzi, nem tisztelik, nem becsülik meg. Nehéz elképzelni, hogy azok az emberek, akik így érzik magukat, képesek a legjobb munkájukat végezni, vagy kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. A cég alapítói a Harvard üzleti szaklapjának, a HBR-nek írt szakcikkükben azoknak a vezetőknek tettek javaslatokat, akik szeretnének ezen változtatni.

A sokszínűség értékelése

A szakemberek által egyik leggyakrabban kapott visszajelzés a felmérés során az volt, hogy azok a munkavállalók, akik nem érezték úgy, hogy megbecsülik őket, nehéznek találták a beilleszkedést. Ezért fontos, hogy a tisztelet megalapozásához amellett, hogy az új kollégák felvételénél is szerepet kap a sokszínűség promotálása, a menedzsmentnek a mindennapi munkafolyamat során is biztosítania kell a kollégákat arról, hogy értékeli a diverzitást.

Ha a megbecsülés megvan, a munka is jobban megy majd. Fotó: Depositphotos
Ha a megbecsülés megvan, a munka is jobban megy majd. Fotó: Depositphotos

A személyes problémák és aggodalmak kezelése

A munkahelyi mindennapok nem a magánéleti kérdésekről szólnak alapvetően, ugyanakkor fontos, hogy a vezetők fenntartsanak egy bizonyos fokú ismertséget. Bár az egyértelmű, hogy a főnök nem lehet mindig ott, és nem foghatja mindenkinek a kezét, fontos, hogy éreztesse a kollégákkal, hogy kényes kérdésekben, vagy problémákkal is fordulhatnak hozzá, akár tudja őket támogatni is azok megoldásában is.

Sokszor egy egyszerű kérdés, mint a „hogy vagy, minden rendben?” is segíthet abban, hogy az alkalmazottak úgy érezzék – igen, a főnököm tényleg megbecsül engem.

Konfliktuskezelés

Akár két dolgozó konfliktusa is képes negatívan befolyásolni az egész csapat energiáját. A szakemberek szerint túlságosan gyakori probléma, hogy amikor a vezető észreveszi a kollégák közötti konfliktust, megfogadja, hogy nem avatkozik be, de aztán nem alkalmazza következetesen ezt a megközelítést.

A szelektív béketeremtés bizonytalanságot szül, ezért sokkal jobb, hogyha a főnök gyorsan és készségesen vesz részt a problémák kezelésében, segítve azok orvoslását, mielőtt nagyobb károkat okoznak.

A munka és a magánélet egyensúlyának biztosítása

Amikor az eredmények fontosabbá válnak, mint azok az emberek, akik az elérésükért dolgoznak, a munkavállalók könnyen úgy érzik majd, hogy nem tisztelik őket – figyelmeztetnek a Zenger/Foreman szakértői.

Az igazán jó vezetők ezért egyensúlyt teremtenek az elvégzett feladatok és a dolgozók igényei között, és olyan céges kultúrát alakítanak ki, amely támogatja a munka és a magánélet jobb egyensúlyát, és ahol például nem kell tartania a dolgozóknak attól, mi lesz a munkahelyükkel, ha beteget jelentenek, vagy mentális nehézségekkel küzdenek.

Más nézőpontok elismerése

Egy másik személy véleményének kikérése és meghallgatása a tisztelet egy formája – nincs ez máshogy a munkahelyeken sem. Amikor egy vezető hajlandó meghallgatni különböző, a sajátjától is eltérő nézőpontokat, és végig is gondolja, sőt akár elfogadja ezeket, ezzel is azt mutatja, hogy értékeli és tiszteli kollégáit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!