<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

20 milliárd forintos kórházi tartozással kapta meg a belügyminiszter az egészségügyi tárcát.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozásállománya 2022. április 30-án 39,3 milliárd forint, ebből 20 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket). Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 0,1 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 19,9 milliárd, amelyből 0,4 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

Áprilisban nullszaldós lett a Bács-Kiskun-Megyei Kórház és Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi kar Oktató Kórháza. Fotó: MTI/Újvári SándorÁprilisban nullszaldós lett a Bács-Kiskun-Megyei Kórház és Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi kar Oktató Kórháza. Fotó: MTI/Újvári Sándor

Mivel egy hónappal korábban még 16,1 milliárd forint volt a kórházak adósságállománya, ezért 4,9 milliárddal nőtt az adósságspirál. Ezzel a csomaggal kapja meg tehát a Belügyminisztérium az egészségügyet, amely az ötödik Orbán-kormányban Pintér Sándor irányítása alá került.

Pedig ebben nincsenek benne az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái, hiszen az orvosképző egyetemek tavaly augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlő egészségügyi adósság kikerült az állami kimutatásból.

A tavaly nyár végén beharangozott teljesítményalapú finanszírozást a koronavírus ötödik hulláma elmosta, azóta is folytatódik az eddigi, sikeresnek nem nevezhető átalány-finanszírozás, amelyet számos egészségpolitikus illetett kritikával. Arról, hogy az egészségügyet irányító belügyminiszter ezt hogyan akarja megoldani, egyáltalán tervez-e bármilyen változtatást ezzel kapcsolatban, még nincsenek információk.

Legnagyobb adósok áprilisban

(a mezőny szinte azonos a márciusi adósokkal, csupán helyet cserélt a Péterfy Kórház és a Dél-pesti Centrumkórház):

  1. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 1,499 milliárd forint
  2. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,314 milliárd forint
  3. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,182 milliárd forint
  4. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet: 1,080 milliárd forint
  5. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet: 971 millió forint.

Legjobb adósok áprilisban:

  1. Bács-Kiskun-Megyei Kórház és Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi kar Oktató Kórháza: 0 forint
  2. Deák Jenő Kórház: 1 millió forint
  3. Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet: 2 millió forint
  4. Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: 3 millió forint
  5. Tüdőgyógyintézet Törökbálint: 5 millió forint

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.