<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár a kormány szerint a háztartások 75 százaléka belefér az átlagos keretbe, a Pulzus Kutató felmérése szerint csak a lakosság 15 százalékát nem érinti a rezsicsökkentés korlátozása. 

Nem véletlenül aggódnak sokan a rezsicsökkentés korlátozása miatt. Bár a kormány azt mondta a bevezetés előtt, hogy a háztartások 75 százalékát nem fogja érinteni az intézkedés, vagyis a lakosság döntő része az átlag alatt fogyaszt villanyból és gázból, a Pulzus Kutató Intézet a Napi.hu számára készült felmérése szerint egyáltalán nem ez a helyzet, a megkérdezettek mindössze 15 százaléka mondta azt, hogy nem érinti a változás.

A Pulzus Kutató egész más számokat hozott ki. Fotó: DepositphotosA Pulzus Kutató egész más számokat hozott ki. Fotó: Depositphotos

A rezsicsökkentett ár villamos energiából havi 210 kilowattóráig, vagyis évi 2523 kilowattóráig érvényes, afölött úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni. Földgáznál a havi limit 144, az éves pedig 1729 köbméter, efölött kell jóval magasabb díjat fizetni augusztustól.

A lakosság negyede helyett 85 százaléka készül arra akár már ettől a hónaptól kezdve, hogy drasztikusan nőni fog a rezsiszámla. Százból 31-en ráadásul tehetetlenül nézik az áremelkedést, ugyanis sem a villannyal, sem a gázzal nem tudnak már többet spórolni, eddig is csak annyit használtak, amennyit okvetlenül szükséges volt. 

A válaszok alapján úgy tűnik, a villanyban van a nagyobb tartalék, azzal többen próbálnak meg takarékoskodni, mint a gázzal, vélhetően az előbbi könnyebb is. Már az is sokat számít, ha a lakásban lévő világítást energiatakarékosra cserélik, ha kevesebbet használják fölöslegesen a háztartási gépeket, vagy korszerűbb hűtőszekrényt, mosógépet vásárolnak.

A gázzal, amit csak fűtésre vagy vízmelegítésre használnak, kevesebben tudnak spórolni, de a megkérdezettek harmada még lejjebb tudja csavarni a fűtést vagy a bojlert a válaszok alapján. 

A felmérés alapján a nők közül kevesebben nyilatkozták azt, hogy nem érinti őket a rezsicsökkentés visszavágása, mint a férfiak közül, és valamivel nagyobb azoknak az aránya a nők körében, akik nem tudnak már spórolni sem a gázzal sem az árammal.

A férfiak főleg az árammal tudnak még takarékoskodni, a nők a jelek szerint hajlandóak alacsonyabbra venni a fűtést a télen, mint az eddig megszokott volt. 

A válaszok alapján az alapfokú végzettségűeket valamivel nagyobb arányban - 86 százalék - sújtja az intézkedés, a magasabb iskolázottságúaknál kicsit alacsonyabb ez az arány. A középfokú végzettségűek a legkifeszítettebbek, az egyharmaduk nem tud mit tenni a rezsiszámla növekedése ellen, nem képes spórolni tovább egyik rezsielemen sem.

A legjobban az alapfokú végzettségűek érzik úgy, hogy tudnak majd takarékoskodni a villannyal és a gázzal is. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.