<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tegnap derült ki, hogy a háziorvosoknak jövő héttől antigén gyorstesztet kell végezniük a Covid-gyanús betegeknél, ami kiverte náluk a biztosítékot. Ma éjfélig várják a tiltakozók aláírását. 

Aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, miután az operatív törzs elrendelte, hogy a felső légúti tünetekkel orvoshoz fordulók mindegyikénél végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben - értesült a Népszava. 

Az aláírást kezdeményezők szerint viszont a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek.

Tiltakoznak a háziorvosok. Fotó: DepositphotosTiltakoznak a háziorvosok. Fotó: Depositphotos

Mint azt a felhívásukban írják: az utasítás hibás és a betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen.

A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll-szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a Covid és az influenza ellen.

A járványügyi protokoll azt is előírja, hogy amennyiben pozitív mintát találnak, akkor ezt követően el kellene végezniük a rendelő, a váró teljes fertőtlenítését. Azaz mindehhez ki kellene üríteni a rendelőt, ám ezzel ellehetetlenül a többi, más panasszal jelentkező betegek ellátása.

hirdetés

Szerintük az sem helyes, ha a váróban, a rendelőben keverednek a potenciálisan fertőző betegek, az egyéb panaszokkal jelentkezőkkel vagy akár egészséges, védőoltás beadására érkezőkkel. Nem tisztázott az utasítás alapján, hogy mi történik azokkal a személyekkel, akik légúti panaszokkal jelentkeznek, és az elvégzett gyorsteszt negatív eredményt ad. Ebben az esetben az érvényes eljárásrend szerint PCR-vizsgálat elvégzése szükséges, amelyre az alapellátó praxisokban nincs lehetőség, csak az eddig megszokott eljárásrend szerint.

Arra kérik az aláírást gyűjtők az Operatív Törzset, hogy a tesztelések az eddig bejáratott rend szerint történjenek a jövőben is.

Azaz, hogy légúti panaszokkal a betegek továbbra is előzetesen egyeztessenek telefonon a háziorvossal arról, hogy tünetei alapján mi legyen a teendő - ezzel a gyanús betegeket még azelőtt próbálják meg kiszűrni, hogy bármilyen közösségbe mennének. Ezzel ugyanis jelentősen mérsékelhető a kockázat, hogy a rendelőben potenciális Covid-fertőzöttek együtt várakozzanak a még nem fertőzött páciensekkel. Megjegyzik: az OMSZ által végzett tesztelések viszonylag olajozottan működnek, inkább annak további egyszerűsítése lenne a kívánatos.

A Népszava úgy tudja: péntek éjfélig gyűjtik az aláírásokat a háziorvosok, és szombat reggel továbbítják azokat az Operatív Törzsnek. 

FRISSÍTÉS: Kunetz Zsombor időközben közösségi oldalára kitette a felhívást, amelyhez online lehet csatlkaozniuk a gyermek és a felnőtt háziorvosoknak, itt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.